Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză AFP: De ce a acceptat Polonia în cele din urmă cotele obligatorii de imigranţi?

Polonia

De când chestiunea cotelor obligatorii de imigranţi a fost readusă în discuţie, Polonia a făcut front comun cu celelalte state din Grupul de la Vişegrad (Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia) în respingerea acestui principiu, insistând de fiecare dată pe primirea refugiaţilor exclusiv pe o bază voluntară, dar înaintea Consiliului extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) s-a răzgândit brusc şi a sprijinit în cele din urmă cotele obligatorii susţinute intens de Germania. 

Câteva dintre motivele ce au determinat această schimbare surprinzătoare de poziţie, ce ar putea influenţa şi rezultatul alegerilor legislative de luna viitoare, sunt enunţate miercuri de agenţia France Presse. 

Astfel, se pare că Varşovia a obţinut concesii importante şi mai ales promisiunea că acceptarea acum a unui anumit număr de imigranţi nu va fi primul pas în impunerea ulterioară în acelaşi mod (prin majoritate calificată şi fără acordul tuturor statelor UE) a unui mecanism permanent de redistribuire a altor grupuri de imigranţi. 

O explicaţie a fost oferită şi de şeful diplomaţiei poloneze, Grzegorz Schetyna, care a declarat că guvernul de la Varşovia îşi manifestă 'solidaritatea' cu Europa pentru ca şi Polonia la rândul ei să fie ajutată în cazul unui val masiv de refugiaţi proveniţi din Ucraina, în eventualitatea escaladării conflictului din această ţară. Ministrul polonez de externe a mai afirmat că 'un vot împotrivă (în Consiliul JAI) ar fi avut sens numai dacă astfel se putea bloca decizia'. 

Totuşi, alegerea făcută de executivul condus de Ewa Kopacz nu a fost deloc uşoară, o sursă europeană susţinând cu o zi înaintea reuniunii Consiliului JAI că 'Polonia a ajuns să deteste să aleagă între solidaritatea cu Grupul de la Vişegrad şi poziţia europeană'. 

Dar menţinerea opţiunii formulate miercuri este incertă, întrucât favoritul la alegerile legislative de pe 25 octombrie este partidul conservator populist Dreptate şi Justiţie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, formaţiune ce a criticat sever decizia actualului guvern de a accepta planul privind cotele obligatorii de imigranţi. 

'Decizia luată de miniştrii de interne ai UE este scandaloasă. A fost luată în detrimentul securităţii şi fără acordul polonezilor', a declarat candidata acestei formaţiuni la funcţia de premier, Beata Szydlo. Dar 'cel mai scandalos este faptul că guvernul (polonez) a înşelat ţările din Grupul de la Vişegrad', a continuat ea, promiţând că, dacă va ajunge premier, va face din securitatea polonezilor principala prioritate. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.