Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză AFP după ce Hosni Mubarak a fost eliberat

twitter.com
Hosni Mubarak

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak şi-a recăpătat vineri libertatea, dar multe figuri ale Primăverii Arabe sunt încă după gratii: în Egiptul lui Sissi, revoluţia din 2011 tocmai a fost lichidată în mod simbolic, comentează Agenţia France Presse.

Farid al-Deeb, avocatul lui Mubarak, este cel care a anunţat vineri plecarea fostului preşedinte de la spitalul militar din Cairo, unde a stat cea mai mare parte din cei şase ani de detenţie a sa. Fostul preşedinte a mers apoi la reşedinţa sa aflată într-un cartier de lux, scrie agerpres.ro.

Eliberarea lui Mubarak, care a condus ţara neîntrerupt timp de 30 de ani, a spulberat definitiv aspiraţiile apărute dintr-o revoluţie ce nutrea speranţa unui regim mai democratic.

În afară de Mubarak, fostul său ministru de interne Habib al-Adly, care simbolizează tortura şi abuzurile regimului, a fost de asemenea achitat pentru omorurile în rândul manifestanţilor în timpul revoltei.

În schimb, Alaa Abdel Fattah şi Ahmed Douma, doi dintre cei mai importanţi lideri ai revoluţiei, sunt în continuare în închisoare.

De când actualul preşedinte egiptean Abdel Fattah al-Sissi, fost şef al armatei, l-a destituit pe predecesorul său islamist Mohamed Morsi în 2013, el conduce acum ţara cu o mână de fier, eliminând orice formă de opoziţie.

Mubarak a fost judecat în două mari dosare de la plecarea sa de la putere. El a fost acuzat în special că a incitat la omor împotriva manifestanţilor în timpul revoltei, în cursul căreia au fost ucise circa 850 de persoane. Condamnat la închisoare pe viaţă în 2012, Mubarak a fost declarat nevinovat în 2014. Pe 2 martie, Curtea de Casaţie a confirmat achitarea.

În opinia lui Abdel Ramadan, avocat al organizaţiei de apărare a drepturilor omului 'Egyptian Initiative for Personal Rights', Mubarak a beneficiat de un tratament special în timpul procesului. ''Există o diferenţă între modul omenesc în care au fost trataţi Mubarak şi simbolurile regimului său şi modul în care au fost trataţi militanţii din ianuarie 2011'', a declarat Abdel Ramadan.

Deşi au fost eliberaţi militanţi, unii dintre ei sunt sub un control judiciar strict. Ahmed Maher, fondatorul şi purtător de cuvânt al 'Mişcării 6 Aprilie'', va trebui să meargă în fiecare seară la comisariatul de poliţie din cartierul său şi să-şi petreacă noaptea acolo.

Joi, justiţia a ordonat redeschiderea unei anchete pentru corupţie în cazul lui Mubarak, legată de cadourile pentru familia sa din partea cotidianului guvernamental Al-Ahram, în valoare de un milion de dolari.

Săptămâna trecută, autorităţile au graţiat 203 deţinuţi în proceduri legate de interdicţia de a manifesta. Dar nici un militant reputat nu a ieşit din închisoare.

Întrebaţi despre anunţul din 13 martie al justiţiei privind apropiata eliberare a lui Mubarak, foşti manifestanţi ai Primăverii Arabe au considerat că revoluţia a fost ''inutilă''. ''Ideea care a devenit foarte clară pentru noi este că armata reprezintă problema'', declara unui dintre ei.

După destituirea lui Morsi de către armată, opoziţia islamistă a fost şi ea zdrobită. În august 2013, la Cairo s-a dat asaltul împotriva miilor de partizani ai lui Morsi. Circa 700 dintre ei au fost ucişi.

În prezent, Egiptul lui Sissi se confruntă cu aceleaşi inegalităţi care au dus la revoluţia din 2011. Ţara cunoaşte un nou regim autoritar şi trece printr-o gravă criză economică. În noiembrie 2016, guvernul a lăsat să floteze moneda naţională pentru a obţine un împrumut de 12 miliarde de dolari de la FMI, făcând să explodeze inflaţia.

''În prezent, mulţi consideră că regimul lui Mubarak era mai bun decât cel actual, fiind vorba în special de libertatea de gândire (...) Exista un spaţiu mai larg pentru vocile opoziţiei, indiferent dacă era în presă sau la televiziune'', a declarat Mostafa Kamel el-Sayed, profesor de ştiinţe politice de la Universitatea din Cairo, precizând că ''sunt încă prezente condiţiile care au dus la revoluţia din ianuarie'', dar că exclude posibilitatea unei noi revoluţii.

Organizaţii pentru drepturile omului acuză autorităţile egiptene de orchestrarea unor dispariţii forţate, arestări arbitrare şi alte detenţii ilegale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.