Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză AFP: Planul de pace al lui Donald Trump e foarte favorabil Israelului

trump conferinta

Preşedintele american Donald Trump şi-a prezentat marţi planul de pace pentru Orientul Mijlociu bazat pe o soluţie "cu două state" şi prin care face Israelului o serie de concesii care ar urma să provoace vii reacţii în tabăra palestiniană, relatează AFP, potrivit Mediafax.ro.

"Viziunea mea prezintă (...) o soluţie realistă cu două state", a spus Trump, dându-i garanţii inedite lui Benjamin Netanyahu. Acesta a salutat, la rândul său, "o zi istorică".

Afişându-şi optimismul privind proiectul "foarte detaliat" de 80 de pagini, liderul de la Casa Albă a estimat că acesta ar putea permite să se facă "un mare pas către pace". Un plan de pace pe care mişcarea Hamas, prima care a reacţionat din tabăra palestiniană, l-a respins imediat.

Viitorul stat palestinian nu va vedea însă lumina zilei decât în urma respectării mai multor condiţii, printre care "respingerea clară a terorismului", a subliniat imediat miliardarul republican, detaliind planul care a fost respins în avans, cu fermitate, de palestinieni.

Ierusalimul va rămâne "capitala indivizibilă" a Israelului, a dat el asigurări, rămânând evaziv asupra mijloacelor de a împăca această promisiune cu cea de a crea o capitală a unui viitor stat palestinian în Ierusalimul de Est.

Citește și: Realitatea Plus, minus în redacție. Val de plecări: editori, reporteri și operatori

Prim-ministrul israelian a subliniat la rândul său că planul Casei Albe i-ar acorda Israelului suvernitate asupra Văii Iordaniei, vastă zonă strategică din Cisiordania ocupată, unde armata israeliană tocmai şi-a întărit prezenţa.

Exprimându-şi convingerea palestinienii merită "o viaţă mai bună", Trump a lansat în acelaşi timp şi un avertisment. El a anunţat că i-a trimis o scrisoare preşedintelui Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas, cerându-i să profite de o "şansă istorică" şi poate "ultima" de a obţine un stat independent.

"I-am explicat că teritoriul prevăzut pentru noul stat va rămâne deschis şi fără dezvoltarea de colonii israeliene timp de o perioadă de patru ani", a precizat el.

Potrivit Casei Albe, care a revenit ulterior cu detalii, proiectul propune un stat palestinian "demilitarizat".

Planul "îi garantează unui stat palestinian demilitarizat că va trăi în pace cu Israel", a scris Casa Albă într-un comunicat care rezumă punctele cheie ale proiectului.

Potrivit France Presse, harta prezentată de Casa Albă alături de planul de pace prevede un tunel care să lege Cisordania de Fâşia Gaza.

"Toţi musulmanii cu intenţii paşnice vor fi bineveniţi să viziteze şi să se roage la moscheea Al-Aqsa", al treilea loc sfânt al islamului, se precizează în legenda hărţii, postată pe Twitter de Trump.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.