Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ E o chestiune de timp ca Moldova să revină în sfera Rusiei

coruptie

Republica Moldova este la un pas să revină de tot în sfera Rusiei și să denunțe acordurile semnate și asumate deja cu Uniunea Europeană.

Bloomberg a realizat un material în care vorbește despre modul în care Vladimir Putin, liderul rus, ar putea ajunge în Ucraina, fără să mențină războiul acolo. Potrivit Bloomberg, Moldova a fost o zonă de influență, cu un conflict înghețat din 1992. La fel ca în Ucraina, În Moldova este problema limbii vorbite, dar și a corupției, notează UNIMEDIA.

Bloomberg mai notează și despre arestul lui Vlad Filat, care s-a petrecut săptămâna trecută. Acesta a fost interogat și pe seama jafului din sistemul bancar, motiv care a scos oamenii în stradă de mai bine de o lună.

Sursa mai afirmă că, prin acest jaf, descoperit abia în noiembrie 2014, o optime din PIB-ul țării ar fi dispărut. Fondul Monetar Internațional a cerut ca băncile să fie lichidate, însă acest lucru nu s-a întâmplat, iar pagubele au căzut pe umerii contribuabililor din Moldova, celei mai sărace țări din Europa.

Un alt factor important în dosarul jafului din sistemul bancar este Ilan Shor, care a devenit între timp primar în Orhei, un oraş din apropierea Capitalei.

Deși situația din țară a scos oamenii în stradă, iar majoritatea sunt susținători pro-europeni, dacă vor fi alegeri, cel mai probabil la putere vor veni pro-rușii.

Același scenariu s-ar putea întâmpla și în Ucraina, dacă guvernul actual va fi discreditat, iar lupta cu corupția va eșua.

Despre Vlad Filat, Bloomberg spune că a făcut bani atâta timp cât a fost la putere, însă tot el a supravegheat și semnarea de către Moldova a unui pact de comerț și de asociere cu UE, precum și a unui acord pentru ca moldovenii să călătorească fără vize în Europa. Cel mai probabil, spune Bloomberg, acesta este motivul furiei partidelor pro-ruse.

Vladimir Plahotniuc, cel mai bogat om din Moldova, care deţine al doilea partid din coaliţia de guvernământ, este și cel care controlează justiția. Sursa mai scrie că ancheta în cazul lui Filat a pornit cu acordul lui Plahotniuc. Tot el renunțând la mandatul de parlamentar pentru a potoli mânia populației, dar asta nu înseamnă că a pierdut controlul asupra instituţiilor de stat.

Situația Moldovei devine tot mai gravă odată cu devalorizarea valutei naționale. Embargoul impus de Federația Rusă, iar reformele cerute de FMI măresc tot mai mult deficitul bugetar al țării și implicit sărăcesc tot mai mult populația.

De altă parte, partidele pro-ruse încearcă să denunțe Acordul cu UE, iar conform unui scenariu, Moldova s-ar putea alătura Uniunii Euroasiatice, agățându-se la gâtul ei pentru ajutor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.