Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză îngrijorătoare — Companiile chinezești cresc vânzarea componentelor electronice către Rusia: unele au scopuri militare

energynomics.ro
baterie masina electrica fabrica

Exporturile chinezești către Rusia de microcipuri și alte componente electronice și materii prime, unele cu aplicații militare, au crescut de la invazia Moscovei în Ucraina, complicând eforturile Statelor Unite și ale aliaților occidentali de a izola economia țării și de a-i paraliza armata, informează Wall Street Journal într-o analiză.

Datele vamale chineze au arătat că livrările de cipuri din China către Rusia au crescut de peste două ori, ajungând la aproximativ 50 de milioane de dolari în primele cinci luni ale anului 2022, comparativ cu anul precedent, în timp ce exporturile de alte componente, cum ar fi circuitele imprimate, au înregistrat o creștere de două cifre. Volumul exporturilor de oxid de aluminiu, care este folosit pentru a face aluminiu metalic, un material important în producția de arme și aviație, este de 400 de ori mai mare decât anul trecut.

Creșterea valorilor declarate la export poate fi explicată parțial prin inflație. Dar datele arată că mulți furnizori chinezi de tehnologie au continuat să facă afaceri cu Rusia în ciuda controlului american, informează sura citată.

Exporturile chinezești, deși reprezintă doar o mică parte din totalul exporturilor țării, sunt o sursă de îngrijorare pentru oficialii americani. Cinci companii chineze de electronice au fost adăugate luna trecută pe lista neagră a comerțului pentru că ar fi ajutat industria de apărare rusă, atât înainte de invazie, cât și după ce aceasta a început. "Guvernul nostru și conducerea națională au fost foarte clare încă din 24 februarie că China nu ar trebui să ofere sprijin material, economic și militar Rusiei în acest război", a declarat săptămâna trecută Nicholas Burns, ambasadorul SUA în China.

Departamentul Comerțului a declarat într-un răspuns scris că, deși nu crede că China a încercat să eludeze în mod sistematic controalele la export ale SUA privind Rusia, Departamentul a monitorizat îndeaproape comerțul dintre țări și "nu va ezita să folosească toate instrumentele noastre legale și de reglementare împotriva părților care oferă sprijin armatei ruse".

Comerțul dintre China și Rusia cu cipuri și alte componente cu potențiale aplicații militare include atât confecții mici și private, cât și companii de stat puternice. Datele incomplete și rețelele complexe de afiliați și brokeri fac dificilă urmărirea întregii activități.

Oficialii chinezi au declarat că țara nu vinde arme Rusiei. Exporturile globale din China către Rusia au scăzut dramatic în acest an, deoarece multe companii chineze se tem de conflictul cu Statele Unite

Cu focuri de artificii și zgomot, China și Rusia au inaugurat un nou pod pentru traficul de marfă care leagă cele două țări. În condițiile în care Rusia este din ce în ce mai izolată în urma invaziei sale în Ucraina, China este dispusă să mențină parteneriatul lor, dar nu cu orice preț.

Sprijinul Chinei, în general, este crucial pentru Moscova. Veniturile din petrol și gaze naturale reprezintă o mare parte din economia rusă. În timp ce țări europene precum Germania încearcă să reducă achizițiile de energie rusească, președintele rus Vladimir Putin a subliniat importanța de a vinde mai multă energie Chinei și altor țări din Asia în viitor.

China câștigă, de asemenea, influență în relația sa cu Rusia. În timp ce China s-a bazat în mod istoric pe Rusia, și înainte de aceasta pe Uniunea Sovietică, pentru multe tehnologii avansate, acest lucru se schimbă treptat, pe măsură ce China reduce decalajul tehnologic și apare ca o resursă de apărare de sine stătătoare.

Președintele chinez Xi Jinping a subliniat în repetate rânduri sprijinul Beijingului pentru Rusia, afirmând că cele două țări au în comun o prietenie fără frontiere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.