Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiza lui Cristoiu - Xi Jinping, Putin și Orban, în topul oamenilor care au schimbat soarta omenirii în 2022

Ion Cristoiu

Jurnalistul Ion Cristoiu clasifică cele mai importante evenimente ale anului 2022. Cristoiu spune că cinci evenimente de pe plan exterm au decins soarta lumii și au schimbat total modul în care statele mari relaționează intre ele.

1) Rusia atacă Ucraina la ora 5:30, în dimineața zilei de 24 februarie 2022

Am simțit nevoia să menționez nu numai ziua, ci și ora la care s-a declanșat atacul, pentru că e vorba, indiscutabil, de unul din marile evenimente ale secolului al XXI-lea. Indiferent de rezultatul Războiului, ora 5.30, 24 februarie 2022, va fi în toate cărțile de Istorie a lumii, la începutul rîndului întîi al capitolului Războiul din Ucraina. La scurt timp, după aflarea vestei, pe la 9 și ceva dimineața, am intervenit în regim de Breaking News în Jurnalul meu video pentru a-mi avertiza telespectatorii: Obișnuiți-vă cu gîndul! Din această dimineață, viața va fi altfel!

2) Realegerea lui Xi Jingping ca președinte al Partidului Comunist Chinez

Așa cum am scris la vremea respectivă, cine conduce PCC, conduce China. Xi Jinping conducea China la vremea Congresului de două mandate de cinci ani. Teoretic, la Congres trebuia înlocuit. Partidul și China au fost de acord ca el să fie reales, grație unor modificări de statut și de Constituție. Alegerea unui nou lider ar fi slăbit China cel puțin prin perioada de frămîntări tipice schimbărilor la vîrf. PCC și China au considerat că o asemenea perioadă trebuie evitată în acest timp cînd China e angajată alături de Rusia, în bătălia pentru noua ordine planetară.

3) Victoria lui Victor Orban în alegerile parlamentare din Ungaria, în 3 aprilie 2022

Așa cum am scris la vremea respectivă, victoria lui Victor Orban e o palmă dată birocrației de la Bruxelles. Evident, UE a încercat să influențeze alegerile chiar în chip fățiș. N-a reușit. S-a dovedit astfel că Birocrația de la Bruxelles nu mai poate face orice. Realitate confirmată de blocarea de către Austria a admiterii în Schengen a României și Bulgariei.

4) Scandalul de corupție de la Parlamentul european

Chiar dacă în România el a fost neglijat, Scandalul va avea efecte grave asupra încrederii cetățenilor europeni în UE. Asta și pentru că Birocrația de la Bruxelles n-a dat nici un semn că-și recunoaște eșecul și că trebuie să ia măsuri. Absența măsurilor va adînci neîncrederea cetățenilor europeni în Comisia Europeană, în Parlamentul European și chiar în UE.

5) Referendumul de alipire a teritoriilor cucerite de Rusia de la Ucraina

A fost pentru Războiul din Ucraina un moment de cotitură. Cîtă vreme teritoriile erau doar cucerite militaricește, se mai putea spera într-o cedare a Rusiei la negocieri în genul:

Teritorii cucerite în 2022 în schimbul Crimeii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.