Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză: Momentul în care valul pro-Iohannis se poate adăuga votului anti-PSD

Jurnalistul Cătălin Tolontan face o scurtă analiză a campaniei purtate de stafful candidatului ACL la alegerile prezidenţiale. Tolontan consideră că liderul PNL ar trebui încurajat de staff-ul său să meargă la dezbaterile televizate cu Victor Ponta, întrucât într-un astfel de raport de forţe  se manifestă ”teoria așteptărilor scăzute”, care "poate acţiona ca o pârghie care să-l ridice, într-un moment de inflexiune, pe combatantul fără nici o şansă". Jurnalistul mai spune că o astfel de confruntare poate reprezenta momentul în care electoratul să conştientizeze că are pentru cine lupta, un moment în care "valul pozitiv se poate adăuga votului negativ contra PSD".

"Pentru ca românii să-l descopere pe Iohannis, stafful său e primul care are nevoie de încredere în propriul candidat. Oamenii din jurul ”Neamțului” nu-l încurajează să meargă la dezbateri cu Victor Ponta. Din descrierile private ale celor care îl cunosc, Klaus Iohannis ”e un tip care se prinde repede, care răspunde, care are un umor hîtru, nu neapărat obișnuit, dar savuros. E o personalitate diferită de ceea ce cunoaște acum publicul”.
Iohannis e mai informat decît pare, citește mult, ajutat și de faptul că nu are rău de mașină și în lungile deplasări prin țară stă mereu cu tableta deschisă în fața ochilor. Știu o groază de oameni care ar leșina de amețeală, începînd cu subsemnatul.
Va fi înfruntarea TV cu Victor Ponta o calamitate, așa cum se tem cei din stafful lui Iohannis?
Așa pare. Ponta e infinit mai obișnuit cu studiourile.  Nu e proprietarul lor, dar deține spațiu prietenos de emisie. Mai ieftin așa. Impozite plătesc alții, el vorbește. Și face asta de ani de zile. Replică repede și tare. Zîmbește cînd trebuie. Posedă acea agresivitate care timorează. Ponta e tot ce nu e Iohannis.
Numai că, exact într-un astfel de raport de forțe, se manifestă ”teoria așteptărilor scăzute”. Ea poate acționa ca o pîrghie care să-l ridice, într-un moment de inflexiune, pe combatantul fără nici o șansă. Ca și cei din staff, publicul se așteaptă ca Iohannis să iasă pe brațe, după prima repriză, precum boxerii transportați în îngrijorarea generală printre corzile ringului, cu pungi de gheață apăsate de față.
Aproape orice altă derulare a meciului polemic i-ar fi favorabilă candidatului ACL. Neavînd nimic de pierdut, Iohannis nu are decît cum să cîștige. Stilul său sobru e posibil să acționeze ca un material de care să nu se agațe loviturile contracandidatului său.
Despre Ponta știm atîtea. Ultima sa minciună e cea descoperită azi de Active Watch, cînd a zis că nu a vrut să-i închidă pe ziariștii și cetățenii care împrăștie secrete din dosarele penale. Ba a vrut. Dan Duca de la realitatea.net îmi semnalează că fragmentul de discuție e eliptic. Așa e, să reacționeze Guvernul dacă are ceva de spus.
Dacă despre Ponta știm, despre Iohannis doar credem lucruri. Ceea ce nu e, totuși, nici util lui și nici cinstit față de public.
La finalul dezbaterii, după ce simpatizanții ACL sau nehotărîții se vor lămuri că omul nu doar că rezistă, ci că e pur și simplu altfel, ei pot spune: avem pentru cine să ne luptăm!
Acesta poate fi momentul în care valul pozitiv se poate adăuga votului negativ contra PSD. Nu e nici o cercetare la mijloc, nici o pretenție de analist politic, ci doar părerea unui jurnalist. Poți să cîștigi doar pe ură? Nu mi se pare. Vlad Zografi spune că ”ACL pare apatic, lipsit de aplomb și imaginație”. Exact. Sînt trăsăturile fricii. Cei din staff își proiectează propria teamă asupra candidatului...
Jucînd la temporizare, ACL se îndreaptă spre varianta previzibilă. Și, mai ales, ei nu le dau alegătorilor, care aproape că bat din piciorușe cerînd un motiv să se entuziasmeze, să vibreze, să creadă, nu le dau oamenilor șansa să-l descopere pe Iohannis. Iar dacă nu e nimic de descoperit, foarte bine, că nu poți să cîștigi finala Campionatului Mondial fără să intri pe teren", a scris Tolontan pe blogul personal.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.