Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză pe piața imobiliară: românii sunt tot mai interesați să cumpere o locuință nouă

Gabriela Firea, Facebook
Apartamente sociale, București

Valoarea creditelor intermediate de KIWI Finance în primele şase luni ale acestui an se ridică la peste 700 de milioane de lei, cu 45% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar numărul contactărilor pe Storia.ro, platforma de imobiliare cu cele mai multe anunţuri din piaţă, a crescut în perioada analizată cu 30%, potrivit unui analize de profil, relatează Agerpres.

"Aceste cifre ne arată atât un interes crescut al românilor pentru achiziţionarea unei locuinţe, cât şi o efervescenţă a pieţei imobiliare", precizează reprezentanţii KIWI Finance.

Potrivit analizei, numărul total al creditelor ipotecare acordate în România a crescut cu 30% în mai faţă de luna ianuarie 2021 şi cu 49% faţă de luna mai a anului trecut.

"În 2021 a continuat efervescenţa achiziţiilor imobiliare situată pe un trend continuu crescător în ultimii şapte ani. Principalii factori sunt creşterea cererii solvabile, nevoia locativă mare, dobânzile şi costurile creditelor la minime istorice, creşterea veniturilor medii şi creşterea plajei de venituri mari, randamentele interesante şi sustenabile şi interesul crescut de achiziţie al românilor din străinătate. În acelaşi timp, ritmul construcţiilor noi a crescut şi avem anunţate proiecte mari şi foarte mari (sute sau chiar mii de unităţi) care au un factor mare de leverage. Pentru a doua parte a anului urmărim presiunea pe costuri - materiale şi forţă de muncă pe de o parte şi sustenabilitatea cererii care contrabalansează tendinţa de încălzire a pieţei. Avem mai puţine unităţi noi ajunse la finalizare faţă de prima parte a anului, ceea ce va duce cel mai probabil la o creştere a cererii pe piaţa secundară", a declarat Anca Bidian, director general KIWI Finance.

Conform datelor KIWI Finance, creditul mediu a crescut cu 4% în iunie faţă de ianuarie, iar anualizat brokerul se aşteaptă la o creştere de 7-8%. Creditul mediu pe ţară este de aproximativ 300.000 lei, în timp ce în Bucureşti se îndreaptă spre 350.000 lei. Cel mai mare credit mediu din ţară este în Cluj, cu o valoare de peste 350.000 lei, în timp ce în alte oraşe mari ca Timişoara şi Constanţa încă se păstrează în media naţională. În Iaşi, creditul ipotecar mediu ajunge la 270.000 lei.

Parteneriatul dintre Storia.ro şi KIWI Finance pune la dispoziţia utilizatorilor Storia.ro o pagină dedicată creditării, cu informaţii utile în achiziţionarea unei locuinţe. Pagina a fost accesată până în prezent de peste 200.000 de utilizatori din întreaga ţară, iar 4.500 dintre aceştia au iniţiat comunicarea cu un broker KIWI Finance prin completarea formularului de pe platformă.

KIWI Finance este cel mai mare broker de credite din România, fondat de Anca Bidian în 2003. În 2007, Oresa, fond de investiţii suedez, a devenit acţionar majoritar al companiei, iar în 2020 compania a fost achiziţionată de OLX Group. În cei 18 ani pe piaţă, KIWI Finance a intermediat credite de peste 1,7 miliarde euro. În prezent, compania este activă în 40 de oraşe din ţară, unde colaborează cu aproape 300 de brokeri pentru a găsi cele mai bune oferte de creditare pentru clienţii săi.

Storia.ro e platforma de imobiliare cu cele mai multe anunţuri din piaţă - peste 200.000. Lansată de OLX, aceasta primeşte peste 5 milioane de vizite lunar, putând fi accesată atât de pe desktop, cât şi prin aplicaţiile de iOS, Android şi Huawei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.