Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ Prețurile locuințelor înregistrează cea mai mare creștere din ultimele două decenii

Gabriela Firea, Facebook
Apartamente sociale, București

Prețurile locuințelor sunt în plină expansiune în aproape toate economiile majore ca urmare a pandemiei, înregistrând cea mai mare creștere din ultimele două decenii și generând îngrijorări cu privire la potențialele amenințări la adresa stabilității financiare, scrie Financial Times, citat de Mediafax.

Dintre cele 40 de țări care furnizează date OECD, doar trei au înregistrat scăderi în primele trei luni ale acestui an - cea mai mică proporție de la începutul seriei de date, în 2000, a constatat analiza Financial Times.

Ratele dobânzilor scăzute la minime istorice, economiile acumulate în timpul restricțiior și dorința de a avea mai mult spațiu în condițiile în care oamenii lucrează de acasă alimentează tendința, au spus analiștii.

Creșterea anuală a prețurilor locuințelor în grupul OECD de țări bogate a atins 9,4% - cel mai rapid ritm din 30 de ani - în primul trimestru al anului 2021, pe măsură ce economiile și-au revenit după recesiunile severe provocate de coronavirus anul trecut.

Creșteri puternice s-au înregistrat în Marea Britanie, Coreea de Sud, Noua Zeelandă, Canada și Turcia, printre altele.

Adam Slater, economist principal la Oxford Economics, spune că proprietățile din economiile avansate au fost supraevaluate cu aproximativ 10% în comparație cu tendințele pe termen lung. Acest lucru face ca acest boom să fie unul dintre cele mai mari din 1900, a calculat el. Cu toate acestea, el a menționat, de asemenea, că unii factori care determină creșterea prețurilor au fost temporari, cum ar fi stimulentele fiscale guvernamentale și efectele pandemiei asupra economiilor, inclusiv întreruperea lanțurilor globale de aprovizionare cauzată de întârzierile din porturi.

Creșterea creditului este mai mică decât înainte de criza financiară globală, ceea ce sugerează „un risc mai mic de faliment în comparație cu, să zicem, 2006-2007”, a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.