DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ANALIZA Se revine la retorica naționalistă. Ce ne arată SLOGANURILE folosite în campanie

stanford.com
analiza

Partidele politice au ales pentru scrutinul din 11 decembrie sloganuri polarizate în jurul termenului de ''România'', ceea ce pentru analişti denotă fie revenirea patriotismului ca tematică de campanie, fie un apel către electorii de cetăţenie română să se prezinte în număr cât mai mare la urne, fie pur şi simplu - lipsă de imaginaţie, potrivit unei analize realizate de agerpres în rândul câtorva sociologi.

Pentru sociologul Barbu Mateescu, sloganurile cu care s-au înscris formaţiunile politice în cursa pentru Parlament ''luate împreună sunt monotone'', iar analistul Alfred Bulai este de părere că ''sloganurile gândite de copiii mai isteţi la minte de clasa a VIII-a ar putea fi comparabile, dacă nu chiar cumva mai bune decât sloganurile unora dintre partide''.

ALERTĂ pe aeroportul din Cluj: Un avion a fost LOVIT de o cisternă

''România este nu doar un cuvânt cheie, ci o tematică de campanie cheie pentru aceste alegeri. Există un trend naţionalist care începe să prindă contur şi la noi în ţară, care apelează la 'patriotism' şi la valorile naţionale, poate mai mult decât este cazul. Nu sunt sigur că realitatea e atât de îngrijorătoare pe cât o portretizează marii patrioţi ai ţării. 'România' ca temă de campanie este împăturită de fiecare formaţiune în parte, în funcţie de cui se adresează. Pentru fiecare partid, România presupune altceva: leadership, protecţie, inteligenţă, etc'', a declarat pentru AGERPRES analistul Radu Magdin.

În contextul în care Donald Trump a câştigat recent preşedinţia Statelor Unite ale Americii cu sintagma ''Make America Great Again'', politologul Cristian Pîrvulescu este de părere că acest slogan nu are ''corespondent'' în campania electorală pentru alegerile parlamentare din România.

INS: Cum stă economia României în trimestrul III

''Încă înaintea alegerilor americane din 8 noiembrie tendinţa naţionalistă era deja prezentă. Deja, în 2012 era vorba de aceleaşi obsesive frustrări antieuropene, care, între timp, au luat o turnură iliberală din ce în ce mai clară. Cum sloganurile sunt, de cele mai multe ori, stabilite în urma consultării unui public selectat şi intervievat în focus grupuri, obsesiile intervievatorilor şi ale consultanţilor electorali, de cele mai multe ori asemănătoare, fac din naţionalismul ambiental o temă de campanie. Dar, mai au oare sloganurile un rol atât de importat? Oricum, 'Make America Great Again' nu are corespondent în campania din România din acest an'', afirmă Cristian Pîrvulescu.

''Am vrea cu toţii, noi, cetăţenii, să avem cu cine, inclusiv în materie de scriere de slogane'', a spus Radu Magdin. 

Slabul interes al partidelor în conceperea de sloganuri a fost remarcat şi de sociologul Marius Pieleanu, care opinează că ''sunt făcute pe colţ de masă, la repezeală, ca să aibă partidele ce propune publicului''. 

''România este un cuvânt cheie pentru că nu au imaginaţie. Sloganurile nu sunt rezultatul unor focus grupuri şi al unor analize cantitativ consistente. Sunt făcute pe colţ de masă, la repezeală, ca să aibă partidele ce propune publicului, dar fără a cuantifica şi a analiza foarte serios efectele profunde. Avem sentimentul că sunt toate la fel'', a precizat, pentru AGERPRES, Marius Pieleanu.

ANI a prins încă un lot de aleşi locali în conflict de interese: 18 dintr-o lovitură


În opinia analistului Alfred Bulai, un slogan bun ar trebui să aibă o anume muzicalitate care să îi permită să se întipărească în mintea votantului ca o ''idee-forţă'' a ceea ce îi propune un anume partid politic în campanie. Sloganul ar trebui să fie, totodată, o deviză care să confere formaţiunii politice identitate. 

''Un slogan trebuie să fie bun doar pentru un singur partid. Gândiţi-vă că puteţi face rocadă între sloganuri şi nu vă deranjează pentru că ele nu au nicio identitate. Ele sunt generice: să fie bine şi cu asta basta. Nu sugerează absolut nimic. În primul rând nu sunt memorabile. Nu le poţi ţine minte pentru că nu ai de ce. Problema unui slogan este să aibă o anumită muzicalitate, să îl reţii uşor şi să fie consonant cu ce vrei tu să transmiţi, adică cu acele câteva idei-forţă ale programului tău ca partid. Sloganurile ar trebui să le poţi folosi cu adevărat, să fie nişte devize care să rămână în timp. Nu merg formulele astea în care spui nişte cuvinte să sune bine şi care mai sunt şi din astea ultra-generale, gen redăm România românilor, România înainte, să fie bine. Acum să fim serioşi - niciun partid nu vrea ca România să meargă rău. Ce identitate ai cu astfel de sloganuri?'', a detaliat pentru AGERPRES Alfred Bulai. 

Analistul crede că explicaţia pentru slaba calitate a sloganurilor pe care partidele le oferă publicului în alegerile parlamentare din decembrie ''este oarecum simplă'': ''Aceste partide nu ştiu ele ce vor, fiindcă atunci când ştii ce vrei şi sunt câteva teme pe care le ai, sloganul e consonant cu ce propui''. 

Bulai susţine că singurul slogan bun al întregii campanii este cel al UDMR, în timp ce pentru sociologul Barbu Mateescu sloganul formaţiunii maghiare este ''atipic datorită naturii sale specifice'', iar pentru Marius Pieleanu este doar ''plicticos şi redundant''. 

Analistul Bogdan Ficeac vede în sloganul Uniunii - ''Transilvania, viitorul pentru noi toţi'' - un apel la ''celebra cerinţă de autonomie teritorială, sugerându-se că UDMR luptă pentru Transilvania''. 

''Pune problema autonomiei Transilvaniei. Este un gen de mesaj foarte, foarte pertinent, din punct de vedere al UDMR. E singurul care spune ceva strict despre ceea ce ei vor să propună în această campanie. Singurul slogan pertinent, dar pertinent, repet, pentru că e consonant exact cu programul pe care vor să îl lanseze. Au cuvântul Transilvania, e o miză pentru ei. E super ok din punct de vedere al UDMR. Restul sloganurilor sunt fraze'', afirmă Alfred Bulai. 

Pentru Marius Pieleanu, sloganurile alese de social-democraţi şi liberali - ''Îndrăzneşte să crezi în România'', respectiv ''România înainte'' - ''nu stârnesc niciun fel de emoţie''. 

În opinia lui Bogdan Ficeac, PSD se lansează în campanie cu un slogan ''viu, dar oarecum temător'', în timp ce sloganul PNL nu i se pare a fi ''o alegere foarte fericită''. 

''Sloganul PSD nu arată o poziţie fermă. Îndrăzneşte - înseamnă că sugerăm o senzaţie de nesiguranţă. Dar este un slogan care utilizează, ca majoritatea celorlalte, numele României pentru că se face apel la identitatea naţională şi la cât mai mulţi dintre concetăţenii noştri de cetăţenie română de a vota pentru respectiva formaţiune. Sloganul PNL e simplu şi nu ştiu cât de percutant. Erau mai interesante, poate, 'Calea dreaptă' sau alte chestiuni din astea care să aibă şi o încărcătură. 'România înainte' nu ştiu cât poate ajuta la campania electorală. Nu mi se pare o alegere foarte fericită'', a declarat pentru AGERPRES Bogdan Ficeac. 

Alfred Bulai spune că sloganul PSD ''nu este o inovaţie'', iar cel al PNL îl face să se gândească la alte timpuri. ''Sloganul PSD e unul prost, adică nu spune nimic. În sensul ăsta zic, nu că le-ar face rău. La PNL, ştiţi cum era bancul acela comunist: 'Tot înainte, tovarăşi! Tot înainte, că era mai bine'. E un slogan care nu spune nimic. Este un zero. Oricum mergem înainte, că asta e viaţa. Un truism de doi lei'', a comentat Bulai. 

Despre sloganul USR - ''În sfârşit ai cu cine'' - el spune că, deşi nu 'electrizează' bazinul electoral, este totuşi ''undeva mai bun decât cele ale PSD şi PNL''. 

''Nu electrizează, nu transmite nimic, dar e undeva mai bun decât cele ale PSD şi PNL. Măcar ne spun: noi nu avem nicio calitate, dar suntem altfel decât ăştia. Ei încearcă să sugereze că au şi ei această calitate, aceea că nu sunt ca ceilalţi pentru că sunt noi. După aceea o să se vadă că sunt ca ceilalţi. Asta ar fi poate singura chestie pe care ai putea să o reţii din sloganul USR'', afirmă analistul Alfred Bulai. 

Marius Pieleanu sugerează că sloganul USR ar putea avea impact în campania electorală doar în măsura în care alegerea republicanului Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite ale Americii va fi privită de români ca un semnal de direcţie. 

''Contează mult contaminarea alegerii lui Donald Trump, în sensul că, dacă românii avizaţi vor constata faptul că America, cea mai puternică ţară din lume, a ales un om anti-sistem şi că viitorul politicii româneşti înseamnă oameni noi, care nu au nicio legătură cu partidele, atunci sloganul acesta al USR va avea sens. Altfel, nu'', afirmă Pieleanu. 

Despre sloganul USR, Bogdan Ficeac spune că îi aminteşte ''de o celebră zicere'': ''Când ai cu cine, n-ai cu ce; când ai cu cine şi cu ce, n-ai unde şi aşa mai departe. E discutabil'', susţine el. 

Pe de altă parte, potrivit lui Pieleanu, ALDE se prezintă în alegeri cu un slogan care denotă ''naţionalism inutil'', iar pentru Ficeac sloganul ''Redăm România românilor'' nu face decât să reia alte sloganuri de acelaşi gen. 

''E un slogan care reiterează alte sloganuri de genul 'Să ne luăm ţara înapoi', 'Să redăm ţara românilor'. E cam acelaşi lucru şi chestiunea asta cred că a spus-o mai bine premierul Cioloş când făcea apel la renunţarea la chestiuni gen 'să ne luăm ţara înapoi' şi să vedem mai bine ce e de făcut pentru ţara asta'', precizează Bogdan Ficeac. 

Alfred Bulai susţine că ALDE nu are în structura sa de partid ''vectori naţionalişti''. ''Este un slogan slab pentru că nu spune mare lucru. 'Redăm România românilor' este o chestiune care nu transmite ceva, elementele de bază. Ideea că redai România românilor în condiţiile în care tu nici nu ai vectori naţionalişti în partid sau în istoria recentă a partidului nu are un sens extraordinar'', adaugă analistul. 

Sloganul ''PMP luptă pentru România'' al formaţiunii conduse de fostul preşedinte Traian Băsescu îl determină pe Alfred Bulai să se întrebe dacă ceilalţi actori politici ''luptă cumva pentru China''. 

''Pentru cine să lupte PMP? Luptă pentru domnul Băsescu? Luptă pentru România. Acum nu ştim ce înseamnă exact România domnului Băsescu, dar asta rămâne să lămurească domnia sa'', afirmă, la rândul său, Bogdan Ficeac. 

Pentru Marius Pieleanu însă, sloganul ales de PMP este doar ''gol de conţinut''. 

Bulai vede în sloganul Partidului România Unită - ''Noi suntem români'' - un truism, deşi porneşte de la o ''sintagmă care are carieră culturală''. 

''E un slogan mai bun decât altele, pentru că ei chiar au avut şi manifestă o politică naţionalistă. Dar sloganul este tot un truism, fiindcă ceilalţi ce sunt, chinezi? Toţi sunt români care candidează, cu excepţia ungurilor. Adică nu e cine ştie ce slogan, doar că la ei e mai consonant'', susţine Bulai. 

Marius Pieleanu se întreabă care ar putea fi continuarea la afirmaţia din sloganul PRU: ''Noi suntem români, aşa şi? Dacă suntem români, ce? Nu mai vrem holocaust... Nu pot să fiu decât rău cu chestia asta''.

''Da, şi noi suntem români. E bine că suntem cât mai mulţi români la vot. E un slogan în tonul mesajului naţionalist, dar un slogan găsit mai la repezeală. Nu arată o imaginaţie deosebită'', spune Bogdan Ficeac. 

Pentru sociologul Barbu Mateescu sloganul ''Fii smart, votează pentru România'' al PRM se face remarcat prin dorinţa de a se adresa unor posibili noi simpatizanţi. 

''Sloganurile, luate împreună, sunt monotone. Doar cel al USR şi PRM ies în evidenţă, cel de-al doilea datorită faptului că foloseşte un cuvânt în limba engleză pentru a se adresa altui public decât cel tradiţional al PRM'', este de părere Mateescu. 

Alfred Bulai afirmă despre PRM că este un ''pseudo-partid'' care nu mai are în prezent un cuvânt de spus pe scena politică, iar Marius Pieleanu se rezumă prin a spune: ''Fost-ai, Lele, cât ai fost''. 

''Pentru electoratul PRM asta cu 'fii smart' e tare de tot. E o aiureală. E un pseudo-partid, fiindcă în realitate, după dispariţia lui Vadim, nu mai e practic un partid. E un partid desfiinţat. Nici nu mai contează ce spun ei pe acolo'', afirmă Bulai. 

Ficeac se inspiră din sloganul PRM şi compară partidul, condus în prezent de preşedintele interimar Adrian Popescu, cu autoturismul ''Smart''. 

''Am crezut că e vorba de automobilul Smart fiind partidul mai mic, dar vioi. Partidul ăsta e ca un Smart. E remarcabil acest slogan cu un cuvânt, iată, englezesc, care probabil se adresează marii majorităţi a vorbitorilor de limbă engleză din PRM'', explică Ficeac. 

Despre sloganul Partidului Ecologist Român - ''Protejăm România'' -, Alfred Bulai susţine că este ''o glumă'', iar Marius Pieleanu afirmă că ''mai bine ar proteja pădurile''. 

''E o prostie, e un cuvânt fad. Dacă eşti ecologist poţi să spui: viaţa înainte de toate, habar n-am, ceva mai potrivit'', adaugă Bulai. 

Pe de altă parte, Bogdan Ficeac vede în sloganul PER unul ''în tonul mesajului ecologist'', însă care nu denotă ''prea multă imaginaţie''. ''E un slogan fără prea multă imaginaţie, simplu şi nu ştiu câtă influenţă poate avea'', afirmă analistul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.