Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză-șoc a avocatului Gheorghe Piperea: 'De ce să nu falimentăm și noi cu credite de studii 2-3 generații?'

furtuna

Avocatul Gheorghe Piperea consideră că 'nebunia' creditelor pentru studii din SUA ar trebui să-i îngrijoreze pe români pentru că ideea plății creditelor prin sacrificarea pensiilor private ar putea încolți și în mințile politicienilor de la București:

  • Nebunia creditelor de studii se agraveaza in SUA, iar politicienii americani reactioneaza din ce in ce mai bizar la aceasta grava criza sociala. In America sunt peste 44 de milioane de debitori la banci, pentru un total de 1,6 trilioane de dolari (...) Unui american normal ii trebuie in medie 18 ani ca sa isi achite creditele de studii. De la 25 la 45 de ani nu face decat sa achite credite de studii, caci credite pentru casa nu prea mai are cum sa acceseze. Mai mult de 40% dintre cei datori la banci pentru astfel de credite nu reusesc sa le achite niciodata. Unii isi indatoreaza si parintii pentru asta, in conditii de dobanda chiar mai drastice. Cel mai socant lucru este dobanda la aceste credite (...) De regula, americanul indatorat nu plateste intreaga rata, ci numai suma lunara minimala pentru mentinerea creditului in derulare, ceea genereaza perpetuu penalitati, care fac ca in multe cazuri creditul sa nu fie niciodata achitat integral, chiar daca debitorul plateste lunar la greu rate.
  • „Avand in vedere ca studiile au devenit un produs de consum, ca oricare altul, iar oferta de astfel de “servicii” este intotdeauna insuficienta, studiile au devenit extrem de scumpe. Un colegiu american nu foarte rasarit inseamna taxe (tuition) de 150 mii de dolari, in timp ce universitatile de top (mai ales cele din Ivy League) inseamna taxe de 300 de mii de dolari. Omul de rand nu isi mai permite sa isi dea copiii la studii. SUA se transforma, pe zi ce trece, intr-o plutocratie. In treacat fie spus - si serviciile de sanatate au patruns in zona absurdului economic. O interventie banala a ambulantei costa minim 2500 de dolari, iar o cezariana, 15 mii.
  • Ce fac politicienii americani? In 2005, Joe Biden promova agresiv si reusea sa treaca prin Congres o lege care a interzis debitorilor la creditele de studii sa se puna sub protectia tribunalului pentru bankruptcy*. In urmarea acestei minunate interventii legislative, nu mai poate interveni niciodata descarcarea de datorie (discharge) a unui fost student debitor. Ulterior, Joe Biden a primit de la banci sponsorizari pentru campania electorala de zeci de milioane.
  • La final, chestia cea mai socanta dintre toate : ca sa rezolve problematica neplatii acestor credite, Ted Cruz, republican, a propus o lege care sa permita debitorilor sa ia din banii pe care ii acumuleaza la fondurile private de pensii si sa achite creditul. Adica, pe la 50 de ani, fostul student, actualmente salariat si tata/mama care are copii care vor sa fie studenti, isi face praf pensia ca sa scape de banca.
  • De ce ne intereseaza pe noi toate astea? In primul rand, pentru ca acestea sunt vesti reale si preocupante, si nu exploziile, rabufnirile si nuclearele lui Rares Bogdan. In al doilea rand, pentru ca tot ce e american e automat bun de copiat in România. De ce sa nu falimentam si noi cu credite de studii 2-3 generatii? In definitiv, bancile din Romania trebuie sa mãnâncã si gura lor ceva. De ce sa nu faca rumânul orice vrea cu pensia lui acumulata la fondurile “private” de pensii? De exemplu, sa achite un credit riscant si inutil (multe diplome universitare de la noi sunt degeaba) facut la 19 ani... De ce sa fie gratuite ambulanta si urgentele, cand pot costa cateva salarii lunare pe fiecare interventie? Nu trebuie sa profite si feudalii din sistemul sanitar? Sa vedem cum reactioneaza Câtu la asta ...”, a scris avocatul pe Facebook.

Vezi si: SURSE Agitație mare în PSD: zeci de parlamentari își negociază un EXIT controlat din Parlament .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.