Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiza The Guardian: Frontul National are sansa de a obtine prim-planul in urma atentatelor

marine le pen

Atacurile teroriste din Paris au survenit intr-un moment foarte sensibil pentru politica Franceza, cu trei saptamani inainte de alegerile regionale, in care extrema dreapta are posibilitatea sa obtina un rezultat istoric. Analistii politici spun ca partidul lui Marie Le Pen, Frontul National (FN), va folosi furia nationala pentru a-si mari sustinerea in alegerile ce vor veni, scrie The Guardian.

Poate ca e vorba "doar de alegeri locale", spune pentru The Observer analistul politic Madani Cheurfa, "insa totul depinde de cum va reactona Frontul National si daca Marie Le Pen reuseste sa determine FN sa vorbeasca intr-o singura voce."

Va fi fortata Le Pen sa se alinieze cu rivalii sai politici pentru a marca un front unit impotriva terorismului, asa cum a facut-o dupa atacurile de la Charlie Hebdo in ianuarie? Sau va folosi argumente legate de rasa si religie?

Observatorii politici sugereaza ca raspunsul ar putea veni numai dupa ca tara isi va fi purtat doliul pentru victimele atentatelor, insa au mai adaugat ca evenimentele de vineri noaptea, cel mai probabila vor juca, un rol important pentru extrema dreapta.

"Diferenta dintre atacurile de acum si Charlie Hebdo este aceea ca atunci victime au fost jurnalisti si politisti, simboluri si institutii ale republicii. Ultimele atacuri au fost purtate impotriva oamenilor de rand, toti si oricine, barbati, femei, copii", a spus Cheurfa.

"Iar asta le permite Frontului National si lui Marie Le Pen sa spuna "V-am spus noi, vorbim despre acest pericol de ani de zile dar nimeni nu ne-a ascultat, asa ca dati-ne voturile voastre acum.""

Le Pen sustinea deja unele teme anti-Europene si anti-Islam in timpul unei scurte conferinte de presa tinuta la sediul FN duminica, la cateva ore dupa atacurile ce s-au soldat cu 129 de raniti si alte sute de raniti. 

"Traim oroarea... ieri seara centrul Frantei a fost lovit cu un barbarism exceptional. A reprezentat o escaladare a terorismului islamist si a 6-a oara, anul acesta, in care islamistii au atacat tara noastra", a declarat aceasta. 

Le Pen a spus ca este vital ca Franta sa reia controlul propriilor granite "definitiv", contrar logicii Uniunii Europene, si a propus un asalt asupra extremistilor si a "celor ce instiga la ura". "Extremismul Islamic trebuie strivit", a mai sps aceasta. 

Retorica Frontului National se foloseste de sentimentul de amenintare nationala, ce a fost aprins in ianuarie, agravarea crizei migrantilor, si acum, atacurile teroriste de vineri noaptea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.