Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză The New York Post: O Moldovă controlată de Rusia ar putea fi o amenințare pentru România vecină, ceea ce face ca flancul estic să fie mult mai dificil

captura Telegram
moldova romania transnistria

Cei care se temeau, nu fără motiv, că președintele rus Vladimir Putin va folosi parada anuală de Ziua Victoriei din Piața Roșie ca fundal pentru o nouă escaladare a războiului său împotriva Ucrainei - poate declarând mobilizarea generală - ar putea răsufla ușurați, așa își începe analiza Dalibor Rohac (care este membru senior la American Enterprise Institute) în publicația The New York Post, pe care o redăm mai jos.

„În loc de gesturi politice grandioase, lumea a asistat la multe dintre obișnuitele demonstrații de putere militară, cu excepția notabilă a unui survol în stil Z deasupra Moscovei - care se presupune că a fost anulat din cauza vremii nefavorabile, deși a fost o zi însorită în capitala Rusiei. Absent a fost și Valery Gerasimov, șeful Statului Major General al Rusiei, despre care se spune că a fost rănit în picior în apropiere de Izyum, Ucraina, și aproape sigur că a ieșit din grațiile lui Putin din cauza planificării și execuției șubrede a "operațiunii militare speciale" din Ucraina.

În discursul său, Putin a reluat toate minciunile regimului cu privire la războiul său de cucerire. Se presupune că Rusia căuta de mult timp un "compromis" cu un NATO intransigent, care a continuat să se apropie de granițele rusești cu scopul de a distruge țara. Citând drept precedente campaniile desfășurate de figuri militare istorice ale Rusiei, el a susținut că apărarea națiunii necesita un atac preventiv.

Dacă în discursul lui Putin a lipsit o dublare explicită a planului său de a distruge Ucraina - având în vedere pierderile masive de vieți omenești ale Rusiei și problemele de moral ale trupelor din Ucraina, chemarea tuturor rezerviștilor ar putea fi o propunere politică periculoasă - acesta a transmis, de asemenea, puține informații despre posibilele căi de ieșire din colțul în care Putin s-a împotmolit.

Cel puțin deocamdată, planul Kremlinului pare să fie mai mult decât același lucru: eforturi ineficiente de a câștiga teren în Donbas și în sudul Ucrainei, unde rezistența eroică a ucrainenilor continuă în Combinatul Metalurgic Azovstal din Mariupol. Între timp, armata ucraineană face progrese semnificative în jurul Harkovului, riscând să împingă forțele rusești până în Rusia.

Dacă Putin speră să captureze coasta ucraineană a Mării Negre și să stabilească o punte terestră până în Transnistria, teritoriu separatist al Moldovei, este "puțin probabil să aibă succes în acest demers", potrivit unui raport recent al Critical Threats Projects de la American Enterprise Institute și Institute for the Study of War.

Dar asta nu înseamnă că nu va încerca. Există deja rapoarte nu numai despre strămutări ale populației ucrainene, ci și despre eforturile frenetice ale Rusiei de a integra teritoriile ucrainene recent ocupate în administrația publică rusă, punând bazele unei ocupații permanente.

Având în vedere fragilitatea propriei Moldove - națiunea de 4 milioane de locuitori nu face parte din NATO, nu dispune de forțe armate eficiente și are aproximativ 1.500 de "pacificatori" ruși staționați ilegal pe teritoriul său - este perfect imaginabil ca Putin să încerce să facă o cascadorie precum cea văzută în Crimeea în 2014.

Spre deosebire de Volodymyr Zelensky, guvernul pro-occidental al Republicii Moldova și președintele Maia Sandu ar fi în mare parte lipsiți de apărare, în timp ce Putin s-ar putea baza pe o fracțiune considerabilă a publicului moldovean care tânjește după certitudinile din epoca sovietică. O Moldovă controlată de Rusia, între timp, ar putea fi folosită de Kremlin nu doar ca o piatră de temelie pentru o nouă ofensivă împotriva sudului Ucrainei la un moment mai convenabil pentru Moscova. Ar fi, de asemenea, o amenințare pentru România vecină, ceea ce ar face ca flancul estic și, în special, cel sud-estic al NATO să fie mult mai dificil și mai costisitor de apărat.

Adăugați la acest amestec celelalte posibilități de escaladare - de la atacuri cibernetice împotriva Occidentului la utilizarea de arme chimice împotriva ucrainenilor și până la spectrul armelor nucleare tactice - și devine clar că nu este momentul pentru autofelicitare. Ziua V de la Moscova nu a făcut decât să sublinieze cât de investit personal este Putin în efortul de război al Rusiei și cât de strâns legată este imaginea internă pe care încearcă să o proiecteze de rezultatul conflictului.

Acest lucru îl face pe Putin mai periculos, nu mai puțin periculos. Prin urmare, este important ca sprijinul occidental pentru Ucraina să nu-și piardă elanul. Astfel, cererea administrației de 33 de miliarde de dolari este pe deplin justificată, mai ales având în vedere politica probabil turbulentă din ultima parte a unui an electoral de mijloc de mandat.

Putin se bazează, la urma urmei, pe Occident și pe înclinația perenă a Americii de a se lăsa distrasă (replică: scurgerile de informații de la Curtea Supremă) în timp ce rușii se raliază în spatele liderului lor autocrat și se adună în timpul unei perioade de adversitate, așa cum au făcut-o de multe ori în trecut. Ar trebui să sperăm că se va dovedi că se înșeală. Cu toate acestea, nu ar trebui să o luăm ca pe un lucru sigur.”

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.