Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiza unui expert: De ce a luat-o Mamaia pe tobogan de câţiva ani

click.ro
mamaia litoral 1 mai

Mamaia se află pe un trend oarecum descendent de câţiva ani, iar anul acesta plaja şi parcarea şi-au pus amprenta asupra a ceea ce se întâmplă în această staţiune, a declarat joi, la o dezbatere pe teme de turism, Aurelian Marin, manager în turism.

"Mamaia este într-un oarecare trend descendent de câţiva ani. Acest lucru are două motive mari la bază. Pe de o parte, în zona de nord a staţiunii Mamaia s-a construit extrem de mult şi atunci există o ofertă mult mai mare în zona respectivă de cazare. Sunt, nu ştiu, mii, zeci de mii de apartamente în zona respectivă, şi atunci turiştii s-au disipat. Pe de altă parte, procesul de renovare şi de reabilitare a hotelurilor din sud a fost foarte alert, astfel încât sudul litoralului astăzi are cu totul altă faţă comparativ cu 3-4 ani în urmă. Este evident că o parte din turişti au migrat către sud, pentru că au găsit hoteluri reabilitate de curând şi reabilitate complet. Pe de altă parte, e posibil ca uneori raportul calitate-preţ să fi fost cumva mai bun în sud. Nu în ultimul rând, sunt convins că o parte din turişti şi-au dorit o altă experienţă pe litoral. Adică, dacă tot au fost promovate hotelurile nou renovate, cred că au vrut pur şi simplu să încerce să vadă ce se întâmplă în acele hoteluri", a spus managerul "Paradis Vacanţe de Vis" la dezbaterea organizată de Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC).

El a subliniat că o analiză făcută pe baza datelor din compania sa, care aduce anual peste 10% din numărul total de turişti care sosesc pe litoral, a arătat pentru Mamaia o scădere de 22% faţă de anul trecut (turişti care s-au cazat până la această dată sau au rezervări făcute până la sfârşitul sezonului), o creştere de 7% pentru Eforie Nord şi o creştere de 5% pentru staţiunile din sud, de la Olimp până la Mangalia.

"Dacă revenim la anul acesta, cred într-adevăr că cele două subiecte, plaja şi parcarea, şi-au pus o amprentă asupra a ceea ce se întâmplă în Mamaia. Lărgirea plajei, în final, este un lucru pozitiv şi este un lucru extraordinar pentru noi, ca litoral. Din păcate, din multe motive s-a dovedit că în egală măsură poate fi un lucru negativ pentru Mamaia, la pachet cu această parcare care într-adevăr avea o valoare mult prea mare. Mamaia este percepută ca o staţiune scumpă de foarte mulţi. Realitatea este că cel puţin 80 % din capacitatea de cazare a staţiunii este într-o zonă de normalitate, ca să zic aşa. Adică sunt hoteluri la fel ca şi în sudul litoralului, cu o ofertă mai mult decât rezonabilă pentru turişti. Şi majoritatea celor care vin în aceste 80% de locuri de cazare sunt turişti din zona de normalitate, ca venituri şi cheltuieli de vacanţă. Impactul pentru aceşti turişti în zona asta de parcare a fost destul de mare, pentru că frecvent avem chiar şi în această perioadă hoteluri de 3 stele în Mamaia unde avem camere la 200- 250 de lei pe noapte. Când dai în iulie sau la 1 august pe o cameră 250 de lei şi ai un cost al parcării, de exemplu, de 100 de lei, deja îţi dai seama că este mult. Nu mai vorbesc de iunie, când erau frecvent camere între 99 de lei pe noapte şi 150 de lei pe noapte un hotel de 3 stele", a explicat Aurelian Marin.

Acesta a mai semnalat că litoralul românesc a trecut printr-un proces profund de transformare în ultimii ani şi, dacă în urmă cu aproximativ 7 ani, zeci de hoteluri nu mai erau funcţionale, în 2022 marea majoritate a acestora au fost renovate şi reabilitate şi doar punctual mai există hoteluri care încă nu au fost vândute şi care nu sunt funcţionale.

Aurelian Marin a mai menţionat că anul 2022 părea, până la finele lunii februarie, că va fi în coordonate de normalitate, însă, dacă în iunie au fost înregistraţi mai mulţi turişti decât în 2021, de la mijlocul lui iulie numărul acestora a fost foarte mic.

"De la jumătate a lunii iulie până spre 25 iulie a fost destul de problematic. Numărul de turişti a fost foarte, foarte mic în toate staţiunile, cu precădere în Mamaia, dar şi în celelalte staţiuni. Astăzi ne aflăm într-o stare de oarecare normalitate. În continuare, cred eu că astăzi numărul de turişti pe litoral este mai mic decât anul trecut în aceeaşi perioadă, dar diferenţele nu sunt atât de relevante. Astăzi vorbim de un litoral care uşor-uşor se duce spre un grad de ocupare foarte mare", a punctat managerul în turism.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.