Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ: Utopia tânărului Macron riscă să devină o butaforie

Agerpres
Emmanuel Macron

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză realizată de Valentin Naumescu, doctor în științe politice, pe tema declarațiilor președintelui francez Emmanuel Macron referitoare la necesitatea fondării unei Armate Europene.

contributors.ro:

Securitatea europeană rămâne de neconceput fără garanțiile Statelor Unite, în pofida tuturor proiecțiilor, mai mult sau mai puțin ideologice, ale „suveranității europene”.
Armata Europeană nu se face, dar moare greu în fanteziile francezilor. Este iluzia nesfârşită de grandoare neo-gaullistă, reîncălzită de ambiţiile globaliste ale tânărului preşedinte și combinată cu ipocrizia cât se poate de pragmatică a interesului de a vinde cuiva producţia industriei militare franceze, cel mai convenabil urmând să fie adoptat un “Buy European Act” în cadrul Uniunii Apărării (PESCO).
Şi cum valorile la care face apel insistent Preşedintele Macron vedem că nu se mai aplică în cazul necesarelor sancţiuni ale UE împotriva regimului criminal al Arabiei Saudite (sancţiuni pe care Franţa le blochează pentru că are de livrat arme şi de încasat bani de la saudiţi), devine limpede că ar fi mult mai confortabil pentru industria militară franceză, cea mai dezvoltată din UE, dacă ar apărea o Armată Europeană care ar face şi achiziţii militare, bineînţeles tot europene.
Credeam, inițial, că numai est-europenii nu vor „cumpăra” ideea lui Macron și vor respinge perspectiva de a se vedea plătind inutil pentru Armata Europeană. Dar iată că și premierul olandez Mark Rutte, posibil coleg cu Macron în ALDE peste câteva luni, sesizând caracterul exagerat și nerealist al propunerii franco-germane, declară că „ideea Armatei Europene merge prea departe de Olanda. NATO rămâne piatra unghiulară a securității europene”. Scurt, logic, eficient, rațional și de bun simț, în tradiția impecabilă a culturii politice olandeze.
Nu voi obosi să reiau, ori de câte ori va fi nevoie, că, dacă se va întâmpla ceva rău și ireparabil în relația transatlantică, discursul coroziv al lui Trump de după ianuarie 2017 va fi avut un rol esențial. Nu există justificare mai bună pentru utopia Armatei Europene decât discursul unilateral și arogant, de contabil supărat și revanșard, căruia nu îi ies socotelile pentru balanța de plăți, pe care îl practică Donald Trump. Dar de aici și până la a prelua și duce mai departe „opera” de distrugere a NATO chiar de către vest-europeni, în fond principalii beneficiari ai NATO (din 1949 până în 1989, căci noi am intrat la „spartul târgului”) este un drum lung, pe care nu credeam și nu cred nici acum că Franța și Germania sunt în stare să îl parcurgă. Dar iată că (aproape) orice în politică se dovedește posibil…(Mai multe detalii AICI)

Gandul:

Arestarea lui Carlos Ghosn şi demiterea sa din funcţia de preşedinte al companiei Nissan Motor, în urma acuzaţiilor de încălcare a legilor fiscale marchează una dintre cele mai abrupte căderi ale unui executiv de top.
Dar ancheta evidenţiază şi dimensiunea umană a lui Ghosn. S-a aflat că Nissan Motor i-a oferit lui Ghosn şase case, inclusiv locuinţe în Tokyo şi New York. Alte rapoarte media anunţau anterior că Ghosn a obţinut proprietăţi finanţate de companie în Beirut, Rio de Janeiro, Paris şi Amsterdam. Sora lui Ghosn a avut, de asemenea, un contract de consultant cu Nissan, lipsit de orice substanţă, pentru care a fost plătită cu aproximativ 100.000 de dolari pe an.
Ghosn a fost arestat la începutul săptămânii, pentru presupuse nereguli financiare în raportarea veniturilor şi utilizarea abuzivă a fondurilor companiei. Procurorii au declarat că Ghosn ar putea avea venituri nedeclarate de până la 5 miliarde de yeni (44 milioane de dolari). Pe măsură ce mai multe detalii încep să apară, valoarea reală poate fi mai mare.
Consiliul de conducere al Nissan a votat în unanimitate demiterea lui Ghosn, dar grupul a promis că alianţa sa cu Renault SA nu se va schimba. Dar, înlăturând-ul pe Ghosn, partea japoneză a ales o cale mai agresivă decât partenerul lor francez, care a optat să numească doar un lider interimar pentru postul lui Ghosn şi ceruse celor de la Nissan să facă acelaşi lucru.
Îndepărtarea schimbă fundamental balanţa puterii în companiile pe care Ghosn le-a condus. Directorul executiv al Nissan, Hiroto Saikawa, a devenit o forţă în urma investigaţiei, în timp ce partea franceză a apărut depăşită de evenimente, comentează Bloomberg. Ghosn plănuise să cimenteze alianţa printr-o fuziune completă a Nissan cu Renault, o acţiune care nu a fost pe placul lui Saikawa, care ar putea încerca în schimb să îmbunătăţească poziţia japonezilor într-un parteneriat despre care spune că a favorizat prea mult partea franceză.
"Criza tocmai a început pentru alianţă”, apreciază Kenneth Courtis, preşedintele grupului de private equity Starfort Investment Holdings LLC şi fost vicepreşedinte al Goldman Sachs Asia: "Înlăturarea lui Ghosn şi scoaterea pietrei de temelie a acestei arhitecturi complicate este, în multe privinţe, partea cea mai uşoară, partea cea mai puţin periculoasă. Toate problemele vor ieşi acum la suprafaţă". (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Schimbările climatice vor costa economia americană sute de miliarde de dolari. Informația reiese dintr-un raport guvernamental publicat peste ocean, document care a fost calificat drept inexact de către Casa Albă.
Raportul comandat de Congres a prezentat impactul estimat al încălzirii globale asupra fiecărui sector al societăţii americane, dând un avertisment dur, contrar agendei administraţiei Trump, care sprijină industria carburanţilor fosili.
”În condiţiile creşterii continue a emisiilor la niveluri istorice, pierderile anuale în unele sectoare economice vor atinge sute de miliarde de dolari până la sfârşitul secolului, depăşind PIB-ul multor state americane”, potrivit raportului ”A patra evaluare naţională a climei, Volumul II”.
Încălzirea globală va afecta în mod disproporţionat săracii, va submina pe scară largă sănătatea oamenilor, va afecta infrastructura, va limita disponibilitatea apei, va deteriora zonele de coastă şi va mări costurile în sectoare de la agricultură la pescuit şi producţia de energie, arată raportul.
Analiza adaugă că estimările referitoare la pagubele viitoare s-ar putea modifica dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor fi reduse semnificativ, chiar dacă unele dintre efectele schimbărilor climatice, între care furtunile mai puternice şi mai frecvente, seceta şi inundaţiile, sunt deja ăn curs.
Raportul completează un studiu publicat anul trecut, care a conchis să oamenii sunt principalul motiv al încălzirii globale şi a avertizat în privinţa efectelor catastrofale asupra planetei.(Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.