Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anca Dragu, despre nefuncționarea site-ului ANAF: Este greu de acceptat cât de cinic este statul român

news.ro
Anca Dragu

Senatoarea Anca Dragu, vicepreședinta USR, a postat un mesaj pe Facebook prin care trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care ANAF tratează antreprenorii și profesioniștii din domeniul financiar-contabil. În timp ce schimbările din legislația fiscală pun presiune pe mediul privat, site-ul ANAF ori nu funcționează, ori funcționează defectuous. Iar, în fiecare lună, situația se agravează în perioada depunerii declarațiilor fiscale.

“Suntem în data de 25, o dată importantă pentru mii de profesioniști contabili și antreprenori. De regulă, data de 25 marchează un termen limită de depunere a declarațiilor fiscale. Mulți oameni mi s-au plâns că site-ul ANAF nu funcționează de o bună perioadă de timp. Mii de profesioniști contabili și antreprenori își planifică vacanțele în funcție de cheful pe care autoritățile noastre fiscale îl au de a se asigura că cetățenii își pot îndeplini obligațiile”, a scris vicepreședinta USR.

Anca Dragu atrage atenția și asupra eforturilor pe care contribuabilii trebuie să le depună pentru a respecta legea. “Nu numai ca au crescut impozitele peste noapte, dar pentru a declara și plăti impozitele datorate trebuie să o faci în ciuda autorităților, pe banii tăi, pe timpul tău și pe liniștea ta! Este greu de acceptat cât de cinic este statul român, prin Ministerul Finanțelor și ANAF, cum pune piedici antreprenorilor, împungându-i și forțându-i să încalce regulile și sa îi amendeze!”, a explicat Anca Dragu.

Postarea senatoarei USR a atras numeroase comentarii din partea profesioniștilor  care s-au chinuit zilele acestea să depună declarațiile fiscale. “Din data de 19.07.2022 când ANAF a binevoit să ’nască’ programul pentru declarația 112 (salariați) , cred că în total site-ul e-guvernare + SPV au funcționat la maximă capacitate 48 de ore, cumulat; din 19.07-21.07.2022 aproape 90% din depuneri au primit, in loc de recipise valide, ’erori de validare’”, a scris Monica Cot.  “Azi am avut un schimb de replici mai puțin plăcute cu un domn IT-ist, care nu înțelegea ce vreau de la el și mi-a sugerat să citesc codul de procedură fiscală. Pe bune... Ca să ce? Să impulsionez serverele ANAF? Ar fi multe de spus, câți nervi tocim zilnic, câte nopți nedormite”, a comentat și Cosmina Scobercea.

Pentru ca această bătaie de joc să fie stopată, Anca Dragu a anunțat că va depune la începutul sesiunii parlamentare o inițiativă care urmărește simplificare a legislației fiscale. Odată ce noua lege ar urma să intre în vigoare, contribuabilii vor fi respectați, iar abuzurile statului vor dispărea.

“Parte dintre proiectele pe care mi le-am asumat de simplificare a legislației fiscale este și inițiativa pe care o am în lucru și care propune prelungirea termenelor de depunere atunci când autoritățile nu crează condițiile tehnice  pentru depunerea în termen a declarațiilor. Adică situația de acum. Inițiativa cuprinde și alte măsuri gândite să așeze relația dintre contribuabil și autoritatea fiscală pe baze echitabile și nu în favoarea ANAF. Voi depune această inițiativă la începutul sesiunii parlamentare”, a încheiat Anca Dragu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.