Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ancheta Colectiv: Primăria Sector 4 și ISU București, acuzate de abuz în serviciu

colectiv

colectiv

Procurorii DNA  au început urmărirea penală în cazul Colectiv. Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Primăria Sectorului 4 sunt acuzate de abuz în serviciu.

UPDATE 14.08: Procurorii DNA ridică documente de la ISU.

„Ca urmare a disjungerii, de către PÎCCJ, unei părți din dosarul privind tragedia din Clubul Colectiv și a declinării cu privire la săvârșirea unor infracțiuni aflate în competența DNA, procurorii de la Secția de combatere a corupției au dispus urmărirea penală față de mai multe fapte, presupus a fi săvârșite de persoane cu atribuții de decizie și avizare din Primăria Sectorului 4 București: abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (autorat și complicitate), fals intelectual (autorat și complicitate).”, se arată într-un comunicat remis de către DNA.

Potrivit anchetatorilor, atât acordul de funcționare cât și autorizația de funcționare a clubului Colectiv au fost eliberate de Primăria Sectorului 4 deși nu nu exista autorizația privind securitatea la incendiu care trebuia emisă de către ISU. Procurorii spun că emiterea acordului și autorizației de funcționare este ilegală deoarece „încalcă, în mod flagrant, dispozițiile care reglementează apărarea împotriva incendiilor, neexistând vreun document de autorizare din partea I.G.S.U.”.

„Prin cele descrise mai sus reiese că s-a produs vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale Primăriei sectorului 4 București, cu obținerea unui folos necuvenit pentru reprezentanții S.C. COLECTIV CLUB S.R.L., care au putut desfășura activități de alimentație publică, obținând în primele 6 luni ale anului 2015, un profit de 26.131 lei, conform evidențelor A.N.A.F., fără îndeplinirea condițiilor legale de autorizare. Întrucât în spațiul respectiv s-au desfășurat mai multe manifestări cultural-artistice la care au participat mai multe persoane, în condiții vădite de insecuritate publică, a fost pusă, permanent, în pericol viața, sănătatea și integritatea corporală a spectatorilor și persoanelor angajate, aflate în incinta clubului. Totodată, au fost afectate și interesele legitime ale Primăriei sectorului 4 București ca instituție publică abilitată de lege să asigure desfășurarea în condiții de siguranță publică și cu respectarea tuturor normelor legale a oricărei manifestări cu participarea publicului.”, se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii mai anunță că astăzi efectuează  ridicări de documente de la mai multe instituții publice situate în București și urmează să audieze mai multe persoane la sediul DNA din București. Tot astăzi a ajuns la DNA și o angajată a Primăriei Sectorului 4 dar și Paul Gancea, unul dintre patronii Colectiv, care a fost adus din arestul preventiv. Gancea trebuie să explice cum a obținut avizele de funcționare ale clubului Colectiv, el fiind cel care ar fi depus actele de obținere a avizelor. Între timp, procurorii Parchetului General efectuează la această oră la firma care a asigurat spectacolul pirotehnic în clubul Colectiv în seara tragediei.

„În plus, în cursul zilei de 6 noiembrie, și Serviciul pentru infracțiunile de corupție săvârșite de militari din DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu referire la suspiciuni de neîndeplinire sau îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către cadrele militare ale I.S.U. București-Ilfov. Sunt indicii și date potrivit cărora s-a vătămat dreptul la viață și integritatea corporală a peste 180 persoane și s-a realizat un folos necuvenit administratorilor Clubului Colectiv, constând în permiterea funcționării acestuia în afara cadrului legal și obținerea de venituri patrimoniale din activitățile desfășurate în aceste condiții. Sesizarea din oficiu cu referire la aceasta ultimă faptă a avut în vedere că incendiul produs în data de 30.10.2015, în incinta Clubului Colectiv, a avut drept consecință decesul a 32 persoane și rănirea gravă a peste 140 persoane, precum și datele și informațiile apărute în spațiul public, conform cărora clubul în cauză ar fi fost avizat pe linie P.S.I. și ar fi fost controlat de către cadre militare din raza de competență pe linia respectării normelor legale referitoare la securitatea la incendiu.”, se mai arată în comunicatul DNA.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.