Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anchetă EXPLOZIVĂ în SUA: spionii GRU de pe teritoriul american ar fi atentat la starea de sănătate a oficialilor de la Washington; ce este sindromul ‘Havana’

spionaj

POLITICO publică o anchetă interesantă despre cum unii oficiali SUA se îmbolnăvesc pur și simplu. Pe fir a intrat și CIA, asta deoarece suspecți pentru astfel de acțiuni ar fi spioni GRU, o adevărată unitate militară rusească sub acoperire care operează pe teritoriul american.

Oficialii americani suspectează că o notorie agenție de spionaj rusă (mai specific GRU) se poate afla în spatele presupuselor atacuri care cauzează probleme misterioase de sănătate în rândul personalului guvernului SUA din întreaga lume, potrivit a trei oficiali, care au cunoștințe directe despre discuții, arată POLITICO în analiză. Directorul CIA, William Burns, primește acum informații zilnice despre anchetă.

Oficialii nu încă dovezi concrete care să lege GRU (unitate militară din Rusia) de incidentele suspectate, au spus sursele pentru POLITICO. Comunitatea de informații nu a ajuns la un consens sau măcar să fi luat o decizie formală pe acest subiect. Cu toate acestea, oficialii le-au spus parlamentarilor că și-au intensificat ancheta în ultimele săptămâni pentru a include toate cele 18 agenții de informații federale și că aceasta se concentrează pe implicarea potențială a GRU, potrivit unui oficial al Congresului.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, care a solicitat anonimatul pentru a putea discuta cu jurnaliștii, a subliniat că anchetatorii nu știu încă cauza acestor incidente sau dacă acestea constituie un atac al unor entități străine. Cu toate acestea, a spus purtătorul de cuvânt, acestea sunt domenii de „anchetă activă”, iar Consiliul Național de Securitate lucrează cu alte agenții pentru a aborda „incidentele de sănătate inexplicabile”. „Sănătatea și bunăstarea funcționarilor publici americani este o prioritate primordială pentru administrație și luăm în serios rapoarte de către personalul nostru despre incidente de sănătate anormale”, a spus purtătorul de cuvânt pentru POLITICO.

Sindromul Havana

Victimele atacurilor suspectate raportează simptome în concordanță cu incidentele din „sindromul Havana” din 2016, în care un număr de spioni și diplomați americani au suferit dureri de cap, pierderea echilibrului și a auzului, presiune în urechi și, uneori, creier afectat pe termen lung.

POLITICO a mai relatat că oficialii au dat deja o alarmă membrilor Congresului cu privire la ceea ce consideră o amenințare din ce în ce mai mare a atacurilor direcționate asupra personalului american (mai multe aici).

CIA a intrat pe fir

Directorul CIA, William Burns, se implică activ în anchetă și primește informații zilnice cu privire la stadiul acesteia, potrivit a două persoane familiare cu această chestiune. Burns a numit, de asemenea, un ofițer superior care îi raportează direct despre aceste eforturi.

GRU este bine-cunoscut pentru implicarea sa în operațiunile secrete ale Rusiei în întreaga lume, inclusiv anexarea Crimeii de către Moscova și numeroase atacuri cibernetice din Occident.

Grupul are o amprentă cunoscută în fiecare dintre locațiile în care au avut loc incidentele suspectate, inclusiv în SUA. "Arată, miroase și se simte ca GRU", a spus un fost oficial al securității naționale implicat în anchetă. „Când te uiți la peisaj, există foarte puțini oameni care sunt dispuși, capabili și dispun de tehnologie. Este destul de simplu", arată o sursă pentru POLITICO.

Un oficial informat despre anchetă a declarat sursei citate că agenții GRU „sunt singurii [care știm] că au capacitatea de a-și ataca oamenii așa pe teritoriul nostru.”

Israel și China ar putea avea, de asemenea, tehnologia, dar niciuna dintre țări nu operează în toate locațiile în care au fost raportate incidentele sau a arătat dorința de a ataca americanii în acest fel, a spus un alt fost oficial al securității naționale.

Când a fost contactat pentru comentarii cu privire la implicarea lui Burns, un purtător de cuvânt al CIA a trimis POLITICO la comentariile directorului în fața Comitetului de Informații al Camerei de luna trecută, în care a spus că ar fi „o prioritate foarte mare să mă asigur că colegii mei primesc îngrijirea pe care o merită și că ajungem la fundul a ceea ce a provocat aceste incidente și cine a fost responsabil.”

După ce inițial a refuzat să comenteze, un purtător de cuvânt al Directorului de Informații Naționale Avril Haines a emis o declarație către POLITICO, menționând că comunitatea de informații nu are date „definitive despre cauza acestor incidente” și nu a concluzionat dacă un actor străin este responsabil. „De la începutul administrației Biden, IC a intensificat eforturile pentru a identifica cauza acestor incidente, a determina atribuirea, a crește eforturile de colectare și a preveni [incidente de sănătate anormale] suplimentare”, a spus Amanda Schoch, directorul adjunct al serviciilor de informații naționale pentru comunicații strategice.

Atacurile suspectate reprezintă „un act de război”

Pentagonul a lansat o anchetă asupra incidentelor la sfârșitul anului trecut, după ce secretarul apărării, Chris Miller, care a acționat atunci, a vorbit cu un veteran de luptă care suspecta că a fost atacat și căuta asistență medicală, a raportat anterior POLITICO. Miller a declarat pentru POLITICO săptămâna trecută că atacurile suspectate reprezintă „un act de război” (mai multe aici).

Incidente inclusiv în Europa

Incidentele ar fi avut loc peste tot în lume, inclusiv în Europa, Miami, nordul Virginiei și în apropierea Casei Albe, a raportat POLITICO (mai multe aici).

Studiul rus asupra acestui tip de tehnologie datează din ultima parte a secolului al XX-lea, când fosta Uniune Sovietică a optat pentru a continua „războiul neregulat”, unde ar putea contracara SUA, mai degrabă decât în spațiul convențional, a spus primul fost oficial. Armele cu impulsuri de microunde, care folosesc o formă de radiație electromagnetică pentru a deteriora țintele, sunt arme din „zona gri perfectă”, deoarece atribuirea este atât de dificilă.

În timp ce anchetatorii nu au stabilit definitiv că aceste incidente sunt cauzate de o armă specifică, unii cred că orice astfel de dispozitiv ar fi transportat în principal cu o mașină, potrivit fostului oficial și al unui oficial al Congresului. Unele ar putea fi suficient de mici pentru a se potrivi într-un rucsac mare, iar o persoană poate fi vizată de la 500 la 1.000 de metri distanță.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.