Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anchetă în USR: 516 mail-uri cu aceeași parolă, la alegerile pentru șefia partidului / DOCUMENT

usr uniunea salvati romania

Un raport intern al USR despre alegerile pentru conducerea partidului, consultat de STIRIPESURSE.RO, vorbește de „probleme” de natură să „arunce o umbră de îndoială cu privire la corectitudinea întregului proces electoral”: votul a fost electronic și înainte de startul alegerilor, la filiala USR Iași s-a cerut schimbarea a 516 mailuri despre care comisia internă spune că sunt suspiciuni.

Dan Barna a fost ales președintele USR pentru un nou mandat, prin vot electronic, arată un comunicat de presă al partidului. În cadrul scrutinului on-line, desfășurat în perioada 1-5 septembrie, au votat 9.314 membri ai formațiunii, iar Barna a obținut 6.097 din voturi, însemnând 65.75%. Cosette Chichirău și Alexandru Surcel, contracandidații lui Dan Barna, au obținut 2.907 (31.35%) și respectiv 269 (2.90%) dintre voturilor membrilor USR.

Un Raport al Comisiei pentru organizarea alegerilor pentru președinția USR asupra problemelor semnalate în privința procesului de votare din județul Iași arată că pe 2 septembrie „Ștefan Tănasă coordonatorul de urnă mobilă al filialei Iași trimite mail către SG prin care cere modificare în registrul electoral pentru 516 adrese de mail. Filiala județeană a cerut schimbarea a 516 mailuri din registrul de votanți. Acestea înlocuiesc adresele de mail existente anterior în registrul electoral pentru membri”. A urmat o verificare la telefon a persoanelor pentru care s-a cerut schimbarea adreselor de email. „Concluzia generală a fost că această parolă funcţionează pentru toate cele 516 adrese de email”, a fost unul din aspectele care a reieșit din verificare.

„CONCLUZIILE RAPORTULUI

- Demersul Comisiei Electorale de a investiga situația descrisă de prezentul raport a fost pe deplin justificat din mai multe motive (de securitate, de procedură), cel mai important fiind imposibilitatea verificării faptului că adresele de email generate de către filiala Iași pentru câțiva membri ai săi sunt, într-adevăr, în controlul exclusiv al respectivilor membri și, pe cale de consecință, că votul este exercitat de către respectivii membri, reprezentând opțiunea lor liber și secret exprimată

- Există aspecte care au rămas neexplicate, în care declarațiile și explicațiile primite din partea colegilor din filiala Iași implicați în organizarea procesului electoral sunt parțial neconfirmate de către: declarațiile primite din partea membrilor SG , informațiile furnizate de către votanții sondați parte din inițiativa Comisiei Electorale

- Problemele identificate de către Comisie și descrise în prezentul raport au fost de natură să afecteze exprimarea opțiunii libere și secrete a votului membrilor, precum și să arunce o umbră de îndoială cu privire la corectitudinea întregului proces electoral.

Prin acțiunile Comisiei Electorale și ale SG-ului am asigurat corectarea acestor neajunsuri și aplicarea unui proces electoral corect și imparțial, coordonatorii procesului electoral din filiala Iași înțelegând propunerile Comisiei Electorale și colaborând în aplicarea lor și a procedurii de desfășurare a procesului electoral

- Comisia Electorală nu s-a pronunțat și nici nu se poate pronunța, în urma datelor adunate și descrise în prezentul raport, asupra existenței din partea celor implicați în procesul electoral din filiala Iași a malvolenței sau nu a unor eventuale tentative de fraudă, faptele descrise putând fi și rezultat al unor erori umane. Rămâne în responsabilitatea celor care vor continua investigația să discearnă între aceste aspecte.

RECOMANDĂRI ale Comisiei Electorale

1. Comisia Electorală recomandă BN desemnarea unei Comisii și continuarea investigațiilor privind cauzele care au dus la apariția problemelor semnalate în prezentul raport, precum și a lucrurilor rămase neexplicate.

2. Un audit la nivelul întregului partid asupra adeziunilor și membrilor și asupra procesului de completare în hubspot de către filiale județene. De-a lungul perioadei de vot au fost semnalate situații de filiale întregi neadăugate în hubspot.

3. Un audit post-vot al procesului electoral, care să ia în considerare cel puțin următoarele aspecte:

a. Auditarea modificărilor din Hubspot și din registrul electoral întreprinse de către filialele județene în ultimele 30 de zile.

b. Auditarea voturilor exercitate cu urna electronică mobilă, atât din perspectiva securității cât și din cea a modului de implementare

c. Evaluarea riscurilor de securitate și recomandări privind posibilitățile de optimizare a întregului proces”, se arata in documentul intern.

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.