Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anchetă la Praga - Starea de sănătate a președintelui Cehiei ridică semne de întrebare

apnews.com
Milos Zeman

Poliţia din Cehia a deschis marţi o investigaţie care ar urma să stabilească dacă nu cumva colaboratorii preşedintelui Milos Zeman au comis o infracţiune când nu au informat publicul sau oficialii de rang înalt că acesta este prea bolnav pentru a-şi desfăşura activitatea, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Şeful de cabinet al lui Zeman, Vratislav Mynar, se confruntă cu presiuni şi din partea premierului Andrej Babis pentru a demisiona din cauza secretului care înconjoară sănătatea preşedintelui de 77 de ani după ce a fost internat la terapie intensivă, pe 10 octombrie.

Colaboratorii au spus foarte puţine despre starea de sănătate a lui Zeman. Însă preşedintele Senatului Milos Vystrcil a citat o informare primită de biroul său de la spital în care se menţionează că Zeman este incapabil să-şi exercite atribuţiile în timp ce se află la terapie intensivă şi că este improbabil să revină curând la lucru.

Spitalul l-a informat pe Mynar despre gravitatea stării lui Zeman pe 13 octombrie, a spus Vystrcil. Biroul prezidenţial nu a împărtăşit informaţia cu alţi oficiali de rang înalt sau cu publicul larg.

În schimb, Mynar l-a dus preşedintele camerei inferioare să-l vadă pe Zeman pe 14 octombrie şi a spus că preşedintele a semnat un decret care convoacă parlamentul pentru prima dată după alegerile de la 8-9 octombrie.

"În legătură cu această informaţie nouă, dată publicităţii de Senat, poliţia va lansa o investigaţie pentru posibile acte ilegale, în cazul care pot fi detectate semne ale unor infracţiuni împotriva republicii", a precizat poliţia pe Twitter.

Vratislav Mynar şi purtătorul de cuvânt al preşedintelui nu au răspuns solicitărilor Reuters de a comenta declanşarea acestei investigaţii, starea de sănătate a lui Zeman sau notificarea spitalului.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui a postat mai multe mesaje pe Twitter, dintre care unul făcea referire la momente majore din istoria Cehiei când suveranitatea ţării a fost ameninţată.

Între timp, Comisia Senatului pentru afaceri constituţionale l-a declarat pe preşedintele Milos Zeman incapabil să-şi exercite funcţia din motive de sănătate, a anunţat marţi preşedintele acestui for, Zdenek Hraba, a consemnat dpa.

Măsura va trebui să fie aprobată de ambele camere ale parlamentului cu o majoritate simplă. Autoritatea preşedintelui va fi apoi împărţită temporar între prim-ministru şi preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Milos Zeman ar urma să-şi păstreze titlul de preşedinte.

Premierul ceh Andrej Babis a cerut, totuşi, o întârziere a acestui pas. O decizie nu este aşteptată înainte de 8 noiembrie, când nou aleasa Cameră a Deputaţilor se reuneşte pentru prima dată.

Zeman se află la terapie intensivă la Spitalul Militar Central din Praga de la 10 octombrie. Oficial, se ştiu extrem de puţine lucruri despre starea sa de sănătate.

Potrivit spitalului, Zeman este tratat pentru complicaţii ale uneia dintre bolile sale cronice. Starea sa este considerată stabilă.

Această criză intervine în condiţiile în care au loc negocieri pentru formarea unui nou guvern. Zeman a fost internat în spital la o zi după alegerile în care opoziţia a obţinut o majoritate clară de 108 din cele 200 de locuri ale Camerei Deputaţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.