Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ancheta oficiala: Putin 'a aprobat probabil' uciderea unui opozant rus ex-FSB

litvinenko

Preşedintele rus Vladimir Putin a 'aprobat probabil' uciderea opozantului rus Aleksandr Litvinenko la Londra în 2006 de către doi agenţi ruşi, a apreciat joi un judecător britanic în concluziile anchetei publice asupra morţii fostului ofiţer FSB (ex-KGB) prin otrăvire cu poloniu radioactiv, relatează AFP.

Acest verdict riscă să reaprindă tensiunile cu Kremlinul, care a denunţat rapid această anchetă, după ce negase constant orice implicare în moartea opozantului rus, otrăvit cu poloniu-210, o substanţă radioactivă extrem de toxică şi aproape imposibil de detectat.

'Operaţiunea FSB (fostul KGB) a fost probabil aprobată de Patruşev (Nikolai, ex-şeful FSB) şi de asemenea de preşedintele Putin', a menţionat magistratul Robert Owen în concluziile sale.

Există 'indicii puternice că statul rus este responsabil pentru moartea lui Litvinenko', a insistat el.

Aleksandr Litvinenko (43 de ani) a decedat în urma otrăvirii cu poloniu-210 la sfârşitul lunii noiembrie 2006, la trei săptămâni după o întâlnire în timpul căreia a băut un ceai la Millennium Hotel, în centrul Londrei, cu doi foşti agenţi ruşi, Andrei Lugovoi, astăzi deputat din partea unui partid naţionalist (LDPR, al lui Vladimir Jirinovski) şi Dmitri Kovtun, om de afaceri.

'Sunt sigur că dnii Lugovoi şi Kovtun au pus poloniu-210 în ceainic la 1 noiembrie 2006. Sunt sigur că au făcut-o cu intenţia de a-l otrăvi pe Litvinenko', consideră judecătorul Owen.

Reconstituind evenimentele de acum aproape zece ani, el a indicat că o primă doză mai mică de poloniu i-a fost administrată lui Litvinenko mai devreme, la 16 octombrie, înainte de doza fatală, la 1 noiembrie.

'Faptul că Litvinenko a fost otrăvit cu poloniu-210 fabricat într-un reactor nuclear sugerează că dnii (Andrei) Lugovoi şi (Dmitri) Kovtun au acţionat mai degrabă în numele unui stat decât a unei organizaţii criminale', a concluzionat acelaşi magistrat. 'Dovezile pe care le prezint stabilesc în mod clar responsabilitatea statului rus în moartea lui Litvinenko', a insistat Robert Owen.

Vezi şi: Jurământ în miez de noapte peste Prut: Guvernul Filip a fost la preşedinte

Marina Litvinenko, văduva opozantului rus Aleksandr Litvinenko, a cerut joi Londrei 'sancţiuni' împotriva Rusiei şi a preşedintelui Vladimir Putin, după publicarea concluziilor anchetei publice britanice. 'Cer (...) impunerea de sancţiuni economice punctuale şi interdicţii de călătorie în special pentru Patruşev şi Putin', a declarat Marina Litvinenko presei.

'Acum este timpul ca (premierul britanic) David Cameron să acţioneze', a spus ea. 'Cer expulzarea imediată din Regatul Unit a tuturor agenţilor ruşi de informaţii de la Ambasada Rusiei la Londra', a adăugat văduva lui Litvinenko. 'Sunt bucuroasă, evident, că un tribunal britanic a arătat, cu criterii ridicate de independenţă şi corectitudine, că cuvintele rostite de soţul meu pe patul de moarte, când l-a acuzat pe Putin de uciderea sa, erau adevărate', a afirmat Marina Litvinenko.

Vezi şi: IMAGINI tulburătoare pe străzile Chișinăului. Un lider de partid aproape linșat de mulțimea furioasă

Diplomaţia rusă a denunţat joi această anchetă, considerând-o 'motivată politic' şi lipsită de 'transparenţă'. 'Nu exista nicio raţiune să ne aşteptăm ca raportul final privind această anchetă extrem de motivată politic şi lipsită de transparenţă (...) să fie obiectiv şi imparţial', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, într-un comunicat. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase anterior că Moscova 'nu este interesată' de concluziile anchetei britanice, dar că va studia raportul magistratului Owen.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.