Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ancheta privind creditele românilor: Scopul introducerii ROBOR a fost DETURNAT / DOCUMENT

financiar

Comisia economică a Senatului a transmis, joi, concluziile preliminare după ancheta privind o eventuală manipulare a indicelui ROBOR.

„Întrucât scopul inițial pentru care ROBOR-ul a fost introdus în formula de calcul a ratelor, prin Ordonanța de Urgență nr. 50 din 9 iunie 2010 privind contractele de credit pentru consumatori, a fost deturnat, fiind calculat ca medie a unor cotații stabilite netransparent și nu ca medie a tranzacțiilor reale din piață, solicităm atât Ministerului Finanţelor Publice cât și Băncii Naționale a României să urgenteze identificarea unei soluții astfel încât ratele dobânzilor la creditele acordate în lei să fie corect calculate.

Comisia economică, industrii și servicii solicită:

- Fie transparentizarea completă a modului de calcul astfel încât să se elimine orice suspiciune de manipulare sau de înțelegere de tip cartelar între cele 10 bănci participante la procedura de Fixing, fie decuplarea indicelui ROBOR de la formula de calcul a ratelor și înlocuirea acestuia, prin preluarea bunelor practici europene, cu un indice care să reflecte media tranzacțiilor reale din piață și nu media cotațiilor.

- Dat fiind volumul extrem de redus al tranzacțiilor pe piața monetară interbancară la perioadele de 3 si 6 luni, precum și faptul că soldul creditelor in lei este semnificativ mai mare decât sumele la care băncile sunt obligate la o cotatie fermă prin Regulamentul BNR de stabilire a Robid-Robor, solicităm amendarea Regulamentului de funcționare a Robid-Robor astfel încât diferența dintre dobânda Robid si cea Robor să fie minimă”, se arată într-un comunicat al Comisiei economice.

Citește și: PSD, pe urmele FIDESZ? Explicațiile lui Dăncilă după ședința socialiștilor europeni .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.