Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anchetă-șoc în Ucraina: Fostul ministru al Apărării care a semnat acord cu rușii, urmărit penal pentru trădare

iezhel

Biroul de Stat de Investigații din Ucraina a raportat luni, 8 august, deschiderea unui dosar penal sub suspiciunea de trădare împotriva fostului ministru al Apărării Mihailo Iezhel. Cazul se referă la semnarea Acordurilor de la Harkov în 2010.

"Amiralul, care la un moment dat a fost comandantul-șef al Forțelor Navale ale Ucrainei și a înțeles toate riscurile prezenței continue a flotei rusești pe teritoriul Ucrainei, a fost de acord cu întregul pachet de documente necesare pentru punerea în aplicare a Acordului dintre Ucraina și Federația Rusă privind problema prezenței Flotei Mării Negre a Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei începând cu 21 aprilie 2010, așa-numitele acorduri de la Harkov", explică SBI.

Potrivit Biroului, Iezhel a aprobat proiectele de acorduri fără a participa la ședința Cabinetului de Miniștri în aceeași zi în care au fost discutate și fără a efectua o examinare juridică privind conformitatea acordului cu Constituția.

"Din această cauză, au fost create condițiile pentru prelungirea șederii Flotei rusești a Mării Negre pe teritoriul Ucrainei timp de 25 de ani, ceea ce a contribuit la creșterea echipamentului militar și a personalului forțelor armate ale Federației Ruse", a adăugat serviciul de presă.

Fostul oficial este suspectat de trădare pe baza unei conspirații anterioare a unui grup de persoane. El nu a comentat public acuzațiile până în acest moment.

Mihailo Iezhel a condus Ministerul Apărării al Ucrainei din martie 2010 până în februarie 2012. În 2013, președintele de atunci, Viktor Ianukovici, l-a numit ambasador în Belarus - a deținut această funcție până în 2015.

La 27 aprilie 2010, Rada Supremă a Ucrainei a ratificat Acordurile de la Harkov.

În 2021, Consiliul Securității Naționale a însărcinat SBU să analizeze circumstanțele pregătirii și ratificării Acordurilor de la Harkov. Potrivit lui Oleksei Danilov, secretar al Consiliului Național de Securitate, această decizie a Radei Supreme a devenit ulterior unul dintre motivele anexării Crimeei de către Rusia și a influențat începerea războiului din Donbas în 2014.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.