Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anchetă: Universitățile europene au colaborat cu armata chineză în mii de proiecte comune

political-viewer.com
armata chineza Xi Jinping

Universități și cadre didactice din Marea Britanie și din Uniunea Europeană au colaborat la mii de proiecte comune cu instituții legate de armata Chinei comuniste, potrivit unei anchete.

O investigație realizată în colaborare între 11 redacții europene, publicația olandeză de investigații Follow the Money și organizația non-profit germană CORRECTIV a identificat aproape 3.000 de publicații științifice care au fost realizate de către universități din Uniunea Europeană și instituții legate de armata chineză, informează dw.com.

Potrivit unui raport al televiziunii publice germane Deutsche Welle, proiectele științifice au inclus cercetări privind tehnologiile emergente, cum ar fi inteligența artificială, calculul cuantic, robotica și tehnologia dronelor.

Unul dintre principalii colaboratori chinezi identificați în cadrul anchetei a fost Universitatea Națională de Tehnologie a Apărării (NUDT), care nu numai că pregătește personal militar de elită în China, dar joacă, de asemenea, un rol central în dezvoltarea tehnologiei militare, inclusiv a armelor hipersonice și nucleare și a supercomputerelor cuantice.

Școala de top este condusă direct de Comisia Militară Centrală a Partidului Comunist.

Anchetatorii susțin că aproape jumătate dintre studiile științifice sino-europene identificate au fost publicate de persoane care au legătură cu NUDT, alături de academicieni din universități din Marea Britanie, Olanda și Germania.

Universitatea din Bonn, Universitatea din Stuttgart și Institutul Fraunhofer din Germania ar fi colaborat cu școala militară chineză la cercetări în domenii precum inteligența artificială, cercetarea cuantică și viziunea computerizată, un domeniu emergent cu aplicații de supraveghere în masă.

Ancheta a susținut că, întrucât mulți studenți chinezi sunt finanțați în totalitate de statul comunist, ei reprezintă o atracție pentru grupurile de cercetare europene, care, potrivit acestora, sunt adesea "lipsiți de bani".

Problema transferurilor de tehnologie între universități și armata chineză a devenit deja un motiv de îngrijorare în Regatul Unit, iar serviciile de securitate ar fi lansat investigații în mai multe universități de top și contra sute de academicieni pentru că ar fi furnizat în mod potențial ilegal statului chinez tehnologii de armament ultrasecrete.

Se pare că ancheta privind posibilele abuzuri în rândul universităților britanice a stabilit o "corelație" între acele școli care se bazează foarte mult pe taxele de școlarizare ale studenților chinezi și cantitatea de tehnologie transferată către Beijing.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.