Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ancheta vizând destituirea lu Trump - O consilieră a vicepreşedintelui american era audiată, cu uşile închise, în Congres

Agerpres
Donald Trump

O consilieră a vicepreşedintelui american era audiată joi - cu uşile închise - în Congres, în cadrul anchetei vizând destituirea lui Donald Trump, primul angajat al serviciilor lui Mike Pence care a acceptat să dea curs convocării democraţilor, relatează AFP.

Convocat tot joi, fostul consilier în domeniul securităţii naţionale al preşedintelui american John Bolton probabil nu se va prezenta în Congres, atât timp cât nu va fi somat în mod oficial.

Consiliera lui Mike Pence, Jennifer Williams, este o angajată a Departamentului de Stat şi a fost detaşată din aprilie 2019 pe lângă vicepreşedinte în legătură cu probleme privind Europa şi Ucraina.

În această calitate, ea a ascultat în direct conversaţia la telefon aflată în centrul procedurii de destituire care-l ameninţă pe Donald Trump, convorbirea sa telefonică, la 25 iulie, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Trump i-a cerut atunci omologului său ucrainean să ancheteze cu privire la unul dintre rivalii săi democraţi, Joe Biden, şi la fiul acestuia, Hunter Biden.

Convinşi că deţin, prin această cerere, proba unui ”abuz de putere”, democraţii au deschis la 24 septembrie o anchetă cu scopul de a constitui un dosar în vederea inculpării (”impeachment” în engleză), în Camera Reprezentanţilor, în care sunt majoritari.

Republicanii deţin, în schimb, majoritatea în Senat, ceea ce face improbabilă o condamnare a lui Trump în urma unui eventual proces politic. Niciun calendar nu a fost stabilit în acest sens.

Denunţând o ”mascaradă”, Casa Albă a refuzat să coopereze în anchetă şi pune la îndoială credibilitatea martorilor, dintre care mai mulţi sunt diplomaţi de carieră.

"Jennifer este de mult timp o angajată devotată a Departamentului de Stat”, a declarat presei avocatul său Justin Shur. ”Ne aşteptăm ca mărturia să reflecte larg ceea ce s-a exprimat deja public”.

Această audiere ar urma să se afle printre ultimele cu uşile închise, înaintea intrării într-o nouă fază, mult mai spectaculoasă, odată cu primele audieri publice, începând de la 13 noiembrie.

Donald Trump a dezminţit, în paralel, joi, dezvăluiri Washington Post (WP) potrivit cărora secretarul său al Justiţiei Bill Barr ar fi refuzat să organizeze o conferinţă de presă în care să declare că şeful statului nu a făcut nimic ilegal în timpul convorbirii telefonice.

”Secretarul Justiţiei a stabilit deja că apelul era corect”, a scris pe Twitter miliardarul, care afirmă că discuţia sa la telefon, al cărei rezumat a fost publicat de Casa Albă, este ”ireproşabilă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.