Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANCOM propune Planul de acţiuni pentru 2024; consultarea publică, deschisă până pe 20 februarie

facebook.com
ancom

Cartografierea disponibilităţii serviciilor de comunicaţii electronice, cu interes particular pe segmentul serviciilor poştale, este una dintre iniţiativele pe care Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) le-a inclus în Planul de acţiuni pentru anul 2024, document lansat, marţi, în consultare publică.

"Pentru cartografierea disponibilităţii serviciilor de comunicaţii electronice, Autoritatea şi-a propus să implementeze proiecte precum publicarea listei zonelor fără servicii funcţionale de internet în bandă largă la punct fix şi studiul privind determinarea ariei teritoriale de acoperire a reţelelor publice fixe capabile să furnizeze servicii în bandă largă. Cetăţenii României au dreptul de a li se asigura, în măsura în care este rezonabil, accesul la cel puţin un serviciu funcţional de internet în bandă largă, prin intermediul unei conexiuni la punct fix. Pentru asigurarea acestui drept, ANCOM va elabora o decizie pentru stabilirea criteriilor de rezonabilitate pentru furnizarea acestui tip de serviciu având în vedere, după caz, costurile de instalare a serviciului, poziţionarea imobilului faţă de o cale de comunicaţie terestră, condiţiile geografice deosebite, situaţia locativă a persoanelor fizice sau altele asemenea", se arată într-un comunicat al arbitrului pieţei telecom, transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în cursul anului 2024, ANCOM va finaliza strategia de reglementare în comunicaţii electronice 2026 şi va actualiza platforma aisemnal.ro, harta privind acoperirea reţelelor de telefonie mobilă, cu rezultatele campaniei de măsurare a acoperirii cu semnal care urmează a fi desfăşurată în 2024.

Alte proiecte planificate în proiectul planului de acţiuni vizează actualizarea deciziei privind colectarea datelor statistice, revizuirea pieţei serviciilor de acces local la puncte fixe, revizuirea Deciziei nr. 1023/2008 privind realizarea comunicaţiilor către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă, precum şi stabilirea tarifelor orientative de acces la unele infrastructuri fizice rutiere, aceasta din urmă contribuind la continuarea implementării prevederilor Legii Infrastructurii.

În acelaşi timp, în acest an, împreună cu ANRCETI, autoritatea de profil din Republica Moldova, ANCOM va monitoriza şi raporta evoluţiile înregistrate în 2023, ca urmare a aplicării Acordului privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internaţional şi a celor de apeluri internaţionale între România şi ţara vecină, asumat de guvernele celor două state în februarie 2022.

De asemenea, autoritatea va elabora legislaţia secundară privind modul de transmitere a informaţiilor referitoare la notificarea furnizorilor de servicii intermediare, procedura de soluţionare a plângerilor, condiţiile şi procedurile de acordare, suspendare, încetare şi revocare a statutului de notificator de încredere şi a celui de cercetător agreat.

În sectorul serviciilor poştale, instituţia are în vedere derularea unei proceduri privind desemnarea unuia sau mai multor furnizori de serviciu universal, având în vedere faptul că desemnarea furnizorului de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale expiră la 31 decembrie 2024. Un alt proiect cu impact asupra sectorului serviciilor poştale vizează elaborarea strategiei de reglementare în domeniul serviciilor poştale 2025.

Proiectul Planului de acţiuni pentru anul 2024 al ANCOM mai cuprinde: realizarea unui studiu privind implementarea serviciilor de tip self-service pentru livrarea trimiterilor poştale, a unui raport privind calitatea serviciilor de coletărie şi impactul comerţului electronic asupra pieţei serviciilor poştale, a raportului privind indicatorii statistici ai sectorului, dar şi continuarea monitorizării aplicării Regulamentului nr. 2018/644 privind livrarea coletelor transfrontaliere prin colectarea şi verificarea datelor statistice şi a informaţiilor transmise de către furnizorii de servicii poştale.

"În domeniul administrării şi gestionării spectrului de frecvenţe radio şi a resurselor de numerotaţie, Autoritatea şi-a propus elaborarea unei decizii cu privire la procedura de alocare şi asignare a codurilor atribuite României prin acorduri internaţionale pentru staţii de radiocomunicaţii, precum şi organizarea unei consultări publice privind stabilirea modalităţii de licenţiere a benzilor de frecvenţe 1980 - 2010 MHz (Pământ - spaţiu) / 2170 - 2200 MHz (spaţiu - Pământ) atribuite serviciului mobil prin satelit, după expirarea licenţelor acordate către Inmarsat Ventures SE şi Echostar Mobile Limited în baza Deciziei Comisiei Europene nr. 2009/449/CE. În contextul actualizării cadrului general de reglementare a comunicaţiilor din România, Autoritatea şi-a propus revizuirea prevederilor Deciziei nr. 543/2017 privind certificarea personalului operator al staţiilor de radiocomunicaţii", notează reglementatorul.

Planul de acţiuni al ANCOM pentru anul 2024 poate fi consultat pe pagina de Internet a instituţiei, iar persoanele interesate pot formula şi transmite observaţii/propuneri până la data de 20 februarie 2024.

ANCOM a lansat şi un sondaj de evaluare a satisfacţiei utilizatorilor finali ai serviciilor de comunicaţii (servicii de comunicaţii electronice şi servicii poştale) faţă de activitatea sa, cu scopul de a înţelege mai bine nevoile şi aşteptările utilizatorilor şi de a asigura o informare corespunzătoare cu privire la piaţa de comunicaţii. Sondajul de opinie poate fi completat până cel târziu la data de 29 februarie 2024, pe site-ul autorităţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.