Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Andreea Păstîrnac, despre cazul Cameliei Smicală: Încercăm să găsim soluţii care să îi protejeze pe copii

youtube.com
andreea pastirnac

Autorităţile încearcă să găsească soluţii care în primul rând să îi protejeze pe cei doi copii de origine română ai medicului Camelia Smicală, care, în prezent, sunt în custodia autorităţilor finlandeze, a declarat pentru Agerpres ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac. Ministrul se află într-o vizită de lucru în Finlanda până pe 6 septembrie. Aceasta s-a întâlnit luni, la Tampere, cu Camelia Smicală.

"Este foarte greu să dai un sfat. Noi încercăm să găsim soluţii care, în primul rând, să îi protejeze pe copii. Cred că asta e cel mai important şi am repetat mereu aceste lucruri. Încercăm să avem un dialog bilateral care să îi protejeze şi să îi ajute pe copii", a afirmat ministrul.

Andreea Păstîrnac a avut întrevederi, la Helsinki şi Tampere, cu ministrul pentru familie şi servicii sociale, Annika Saarikko, vicepreşedintele Comisiei juridice din Parlamentul Finlandez, Eva Biaudet, şi cu secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe finlandez, Peter Stenlund. Oficialii români şi finlandezi au fost de acord cu privire la constituirea unui grup de experţi români din care să facă parte reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi la organizarea imediată a unei sesiuni de consultare româno - finlandeze pe tema sistemului de protecţie a minorilor în scopul identificării celor mai bune soluţii în interesul copiilor, cu respectarea cadrului legislativ existent la nivel naţional, european şi internaţional, luând în considerare prevederile Convenţiei de la Haga şi a Convenţiei de la Bruxelles.

O delegaţie din ţara noastră, alături de ambasadorul României în Finlanda, va vizita cei doi copii, pe 19 septembrie, a anunţat ministerul. Ministrul Andreea Păstîrnac a subliniat că, în discuţiile privind acest caz, autorităţile trebuie să respecte confidenţialitatea, dar şi faptul că situaţia micuţilor face obiectul unui proces în derulare. "Rămâne extrem de dificil un dialog în ceea ce priveşte datele personale şi datele confidenţiale. În ambele sisteme, trebuie să respectăm dreptul la viaţă privată al familiei. Trebuie să respectăm procesul în derulare", a declarat Andreea Păstîrnac pentru AGERPRES.

Copiii Cameliei Smicală Jalaskoski - Mihai şi Maria - au fost preluaţi de către autorităţile finlandeze, în urmă cu doi ani. Cei doi micuţi au dublă cetăţenie - română şi finlandeză. Mama acestora a cerut în mai multe rânduri sprijinul autorităţilor române, pentru ca fiul şi fiica ei să revină în custodia sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.