Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Andrei Baciu, despre problemele legate de fondurile CNAS: E o situație dificilă - Ce spune despre platforma electronică a instituției

Andrei Baciu

Andrei Baciu, despre problemele legate de fondurile CNAS: E o situație dificilă - Ce spune despre platforma electronică a instituției

Andrei Baciu, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a declarat miercuri, la Aleph News, că instituția se confruntă cu o „situație dificilă” în ceea ce privește fondurile, anunță Mediafax.

Baciu a declarat că situația dificilă legată de fonduri este cauzată de absența rectificării bugetare. Soluția pentru a plăti salariații a fost fondul de rezervă, a explicat Baciu.

„Este o situație de-a dreptul dificilă. În absența unei rectificări bugetare, a fost identificat acest mecanism, din fondul de rezervă”, a spus Andrei Baciu.

Salariații din sănătate și-au primit banii din fondul de rezervă, iar fondurile care au rămas au fost distribuite pentru domeniile de asistență medicală.

„De exemplu, până la mijlocul lunii noiembire, cu banii de la fondul de rezervă am plătit în integralitate salariile celor din spitale, iar banii rămași i-am împărțit, de o manieră egală, către toate domeniile de asistență medicală”, a precizat Andrei Baciu.

Ce spune despre despre sistemul electronic al instituției

Andrei Baciu, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a declarat că instituția are nevoie de o nouă platformă informatică. Aceasta poate fi realizată prin PNRR, iar serviciul de mentenanță ar putea fi externalizat.

Președintele CNAS a declarat că sistemul electronic al CNAS este unul învechit. Este nevoie de digitalizarea sistemului și de o nouă platformă care va primi finanțare de 100 de milioane de euro din PNRR.

„Sunt un mare fan tehnologie și un mare fan digitalizare. Lucrurile noi pe care le poate aduce tehnologia în viața noastră, inclusiv în această instituție financiară, cum de altfel ne putem imagina i la CNAS și la oricare altă instituție. Tehnologia schimbă cu totul jocul, schimbă cu totul felul în care se întâmplă lucrurile și eficientizează procese.Sistemul ăsta este unul învechit, a fost conceput pentru 20.000 de utilizatori, în momentul de față sunt undeva peste 40.000. Sunt în jur de 700.000 de tranzacții care sunt validate de acest sistem, servicii medicale care sunt validate de către acest sistem. Ceea ce am vrut să fac, asta este o prioritate principală este de a găsi soluții pe termen scurt, mediu și lung. Pe termen mediu și lung, evident, este nevoie de o nouă platformă, iar banii din PNRR, sunt 100 de milioane care ne vor oferi posibilitatea să facem o cu totul și cu totul nouă platformă”, a declarat Baciu.

CNAS angajează IT-iști din mediul privat pentru a gestiona mentenanța platformei, cu un salariu la stat similar cu unul din sistemul privat.

„Nu putem să facem acest lucru in house (n.r. cu resursele IT din interior), nu este nici profilul CNAS, profilul Casei este mai degrabă de a gestiona toate serviciile care se acordă asiguraților. Pentru asta ai nevoie de o mentenanță a platformei, și de aceste posturi de câțiva IT-iști care câștigă, la stat, aproximativ 4000 de euro net”, a fost concluzia lui Baciu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.