Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Andrei Pleșu, critici dure la adresa Puterii: Țara e condusă de derbedei și țoape

plesu

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză acidă a scriitorului Andrei Pleșu pe tema recentelor evoluții din politica internă.

RFI:

Dacă o ţară e ocupată de derbedei şi ţoape, îi luăm de buni doar pentru că sunt la Putere? Iată ce se întreabă la RFI scriitorul Andrei Pleşu, în opinia căruia guvernarea PSD–ALDE a devenit “statul paralel cu strada”. Filozoful spune că înclinaţia bruscă a lui Liviu Dragnea spre metafizică e ridicolă, iar faptul că s-a enervat e o veste bună, pentru că “prea are un surâs placid şi şmecher pe faţă de câte ori i se pun întrebări”.
Andrei Pleşu declară că “asistăm la un dispreţ al guvernării faţă de o bună parte a populaţiei României, ceea ce e îngrijorător, asistăm şi la un dispreţ al guvernării faţă de partenerii ei europeni”.
De ce nu mai pare să aibă efect mişcarea de stradă? Scriitorul crede că “o demonstraţie de stradă ca să aibă un impact trebuie totuşi să aibă şi un argument al cantităţii. Una e să iasă în stradă câteva sute de mii de oameni, una e să iasă în stradă câteva mii. Asta-i o primă observaţie. Dar chiar şi dacă ies mulţi, eu constat că guvernarea nu pare să fie sensibilă la asemenea fenomene. De altfel, demonstraţiile, protestele, tot ce înseamnă manifestarea spiritului civic, au şanse în ţări cu un regim democratic stabil, în care cei din Guvern se simt răspunzători atunci când strada are un mesaj. La noi nu pare să existe o asemenea situaţie, de vreme ce în timp ce în stradă se demonstrează, Guvernul şi Parlamentul îşi văd de treabă. Asta înseamnă că ei sunt statul paralel cu strada”.
Andrei Pleşu speră ca presiunea Occidentului asupra coaliţiei PSD-ALDE să crească: “Eu mă aştept ca toţi partenerii noştri europeni şi nu numai (…) să procedeze cu fermitate. Ştiu că la asta se spune de obicei că ce, noi nu suntem colonie, legile noastre se fac în Parlamentul nostru. Păi, dacă o ţară este ocupată de derbedei şi de ţoape, ce facem, îi luăm de buni numai pentru că sunt la Putere?”. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Unde trebuie să meargă un pacient pentru a beneficia de gratuitate în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie?
„La stat” găseşte laboratoare ce nu lucrează cu Casa Naţională de Sănătate sau laboratoare private care „nu mai au fon­duri”, iar la „privat” se loveşte tot de „nu mai sunt fonduri’ sau „nu am primit situaţia plafonului”.
„Nu mai sunt fonduri pentru analize medicale, încercaţi spre finalul lunii sau puteţi face cu plată”, spune un reprezentant din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon din Capitală. În cadrul acestui spital public funcţionează însă doar un laborator privat (operat de compania Gral), singurul în care pacienţii îşi pot face analize medicale. Conducerea spitalului nu a putut să fie contactată până la închiderea ediţiei.
La Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, laboratorul de stat din ambulatoriul spitalului nu lucrează cu Casa, „tot ambulatoriul nostru este cu plată”, spune un reprezentant.
În laboratoarele marilor jucători privaţi nu s-a primit încă situaţia plafonului (ieri, pe 5 iulie) sau fondurile s-au epuizat deja.
„Nu mai sunt fonduri pentru analize medicale, mai încercaţi după 12 iulie, dar cel mai sigur veniţi pe 26 iulie şi facem programare pentru august”, spune un operator din clinica Sante, ce operează o reţea de laboratoare medicale.
„Nu am primit încă situaţia plafonului”, a fost răspunsul unui operator din callcenterul MedLife, liderul de pe piaţa serviciilor medicale private. Nici la Synevo sau Polisano nu se puteau face programări în baza biletului de trimitere. Nimeni nu explică exact cum funcţionează sistemul alocărilor de fonduri şi de ce se termină aşa de repede plafoanele. Între timp apar constant noi centre de recoltare, inclusiv în sau lângă spitalele de stat.
De se termină plafoanele aşa repede şi unde trebuie să meargă pacientul cu bilet de trimitere? „Nevoia de servicii medicale şi de analize medicale este foarte mare, există limitări de fonduri, sistemul are un plafon, se împarte la clinici. Peste tot în Europa există sistemul programărilor şi se aşteaptă. La sistemul de asigurări sociale contribuie doar 5 milioane de persoane din cele 17 milioane. Eu aş da mai mulţi bani la spitalele de stat, să se facă analizele în laboratoarele de stat. Copiii beneficiază de gratuitate, dar în baza biletului de trimitere”, a spus pentru ZF Sorina Pintea, ministrul sănătăţii. (Mai multe detalii AICI)

contributors.ro:

Triunghiul giganților configurează lumea tripolară în care trăim și îi sugerează totodată perspectivele. Pentru clarificare terminologică, numim puteri globale SUA, China și UE, dar rezistăm tentației de a include pe lista giganților și alte puteri incontestabile ale lumii actuale, precum Japonia, Rusia, India sau Turcia (mari economii sau mari puteri militare, toate în Top 10), cu influență regională considerabilă, dar totuși fără capacitatea și vocația de a impune tendințe cu caracter global, cu alte cuvinte de a schimba lumea. În schimb, fiecare dintre cei trei actori globali menționați anterior pot să facă acest lucru, într-o măsură mai mare sau mai mică. Iar alianța a două dintre aceste puteri globale, oricare ar fi ele, poate conduce lumea, așa cum a făcut-o cu succes până acum alianța occidentală SUA-UE.
Propunerea recentă a Chinei de a fi susținută de Uniunea Europeană împotriva politicilor protecționiste ale SUA sugerează că lumea actuală este pe punctul de a se reseta într-un mod bizar. China îşi caută un mare aliat. Întâmplător sau nu, Trump și Putin se vor întâlni și ei pe 16 iulie, la Helsinki. Între timp, pe 11-12 iulie, la Bruxelles, un Summit NATO destul de încordat între vechii aliați occidentali ai clubului nord-atlantic (asupra căruia vom reveni, săptămâna viitoare) va arăta încă o dată că lumea se schimbă.
Rusia nu poate reveni la masa puterilor globale decât dacă relația SUA-UE se rupe. Puterile non-occidentale, China și Rusia, pândesc de câțiva ani această rupere iar politica de contabil incult a lui Trump, care nu înțelege că există interese strategice și mize dincolo de balanțele contabile, interese care te fac mai bogat şi mai puternic chiar şi atunci când pare că ești pe deficit comercial, nu face decât să ajute Beijingul și Moscova.
Deși multă lume credea acum câțiva ani că Rusia și China vor forma un pol anti-occidental, Xi Jinping îl ține la distanță, cu răceală, pe Putin. Nu Rusia îi trebuie Chinei, ci dominația lumii întregi. Iar o alianță cu UE ar fi exact instrumentul de care ar avea nevoie China pentru a sparge supremația occidentală şi a izola Statele Unite. Rusia este deja o miză prea mică pentru uriașul trezit din somnul și umilința din ultimii 500 de ani. Dar Putin a înțeles și el că drumurile Moscovei nu duc la Beijing. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.