Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Andrei Pleşu RUPE TĂCEREA: Eseistul FACE LUMINĂ şi arată cine sunt 'VINOVAŢII' pentru situaţia din România

Andrei Plesu

„Orice s-ar zice, lucrurile nu merg prea bine în țara noastră”, aşa îşi începe editorialul Andrei Pleşu în Dilema Veche, articol intitulat „Singuri printre duşmani”.

Citeşte şi: Adrian Năstase, IRONII la adresa lui Klaus Iohannis: 'Sper să nu spuneți că urmez exemplul președintelui...'

"Orice s-ar zice, lucrurile nu merg prea bine în țara noastră. O spun reprezentanți ai mai tuturor taberelor politice, o spun gazetarii, o spun protestele din stradă, o simt largi categorii de cetățeni. Unanimitatea opiniei se fisurează doar atunci cînd vine vorba despre cauze. Dar și în această privință, pare să existe un „consens“ neașteptat între proguvernamentali obidiți și antiguvernamentali patrioți. Răul vine de-afară! România e ținta unei subversiuni planetare. Avem în toate punctele de pe glob, în toate organizațiile internaționale care contează (precum și în „infiltrații“ lor din țară), dușmani sîngeroși, al căror program e ștergerea României de pe fața pămîntului, prin dezmembrare, epuizarea resurselor, calomnii manipulatorii, intrigi oculte. Sîntem singuri, o insulă de nefericire, într-o mare de ostilitate. Să facem un rapid inventar. Care sînt instrumentele malefice ale schingiuirii noastre cotidiene?", îşi începe Pleşu articolul.

Eseistul face o scurtă analiză a lucrurilor care s-au întâmplat în ultima perioadă în România şi a găsit şi vinovaţii, pe care-i enumeră, ironic.

"Uniunea Europeană. Ne tot zgîndăre, ba cu MCV-ul, ba cu Schengen-ul, ba cu nedrepte amenințări financiare. Se lasă păcălită (în mod interesat, firește) de trădători care își vorbesc țara de rău, de „statul paralel“, de Monica Macovei. Ne tratează ca pe o colonie! Sînt supraviețuirea contemporană a Imperiului Otoman, care ne-a exploatat 500 de ani. Le stăm în gît! Brexitul nu le place, dar ar fi încîntați să punem de un „Romxit“, să scape de noi, dar nu așa, ca de o anexă inutilă, ci furîndu-ne tot ce avem: resurse, bani, oameni. Au nevoie, la hotarul lor de sud-est, de o pată neagră, de un schelet, de o întruchipare a neantului.

Statele Unite ale Americii. Sub camuflajul unui „parteneriat“ de carton, Departamentul de Stat se amestecă, nervos, în treburile noastre interne. Vrea să umble, samavolnic, la legile noastre, să ne saboteze guvernul, să-și dea aere de mare mahăr mondial, pe socoteala demnității noastre rănite. Tot ce-i interesează pe reprezentanții SUA este să promoveze, pe căi obscure, unele afaceri profitabile pentru ei, catastrofale pentru noi.

George Soros. Dă bani în dreapta și-n stînga pentru a instaura, sub o retorică „progresistă“, o „nouă dezordine mondială“. A avut, nu demult, un coșmar, cînd a auzit că Dragnea a ajuns „șef“ (sursa: Liviu Dragnea însuși) și și-a propus să facă totul pentru a distruge PSD-ul. Are, se pare, o mare boală pe președintele acestui partid. În ciuda vîrstei (86 de ani), e informat la zi cu problemele Teleormanului și plătește zeci de mii de români să iasă în stradă pentru a destabiliza. Le cumpără telefoane mobile, umbrele de vreme rea și vuvuzele. Foarte șmecher: de fațadă, finanțează și „guvernamentali“. Îi dă bursă lui Mirel Palada („Ce să fac? Eram un amărît de student…“), se întîlnește în secret cu Ponta și la vedere cu Corina Crețu. De ONG-iști, tefeliști și elitiști nu mai vorbim… Uneori, are și ghinion: i-a oferit o bursă la Oxford lui Viktor Orbán și l-a ajutat financiar să-și facă primul partid de opoziție maghiar de după 1989! Dar acum Orbán dă cu el de pămînt ca un adevărat antimaghiar, antisemit, prorus și antieuropean ce este.", conchide Andrei Pleşu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.