Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angajați ai unui centru de primire a migranților din Germania, acuzați că au privat de libertate, au lovit şi chinuit rezidenţi ai centrului

reuters
tabara refugiati

Treizeci de angajaţi ai unui centru pentru solicitanţi de azil din Germania sunt judecaţi începând de joi pentru rele tratamente aplicate rezidenţilor centrului, un scandal care a provocat indignare în ţară în 2014, relatează AFP preluată de Agerpres.

Din cauza numărului mare de persoane implicate, procesul are loc într-un centru de congrese din Siegen, landul Renania de Nord - Westfalia.

Angajaţi ai unei firme private care lucrau într-un centru pentru solicitanţi de azil la Burbach, în vestul ţării, sunt acuzaţi că au privat de libertate, au lovit şi chinuit rezidenţi ai centrului, care adăpostea 700 de persoane. Faptele au avut loc timp de mai multe luni, până în septembrie 2014.

Cel puţin alte opt persoane sunt judecate într-o procedură paralelă.

Abuzurile faţă de migranţi au fost dezvăluite după publicarea pe reţelele sociale, la sfârşitul lui septembrie 2014, a unei fotografii luate cu telefonul mobil, în care apărea un tânăr lungit pe jos, cu mâinile încătuşate. Alături de el stăteau doi agenţi de securitate ai centrului, unul având un picior pus pe gâtul tânărului.

'Sunt fotografii pe care până acum nu le-am mai văzut decât la Guantanamo!', a reacţionat atunci şeful poliţiei din Hagen, Frank Richter.

Săptămânalul Der Spiegel a comparat fotografia respectivă cu cele de la închisoarea Abu Ghraib din Irak, unde militari americani au torturat şi umilit deţinuţi irakieni.

Potrivit rechizitoriului, citat de cotidianul Bild, solicitanţii de azil erau loviţi în mod regulat la cap, abdomen şi coaste, şi stropiţi cu gaz iritant în ochi.

Guvernul german a vorbit despre fapte 'abjecte', iar organizaţia Amnesty International a denunţat 'un abuz de putere revoltător'.

În 2014, cu aproximativ 200.000 de refugiaţi primiţi, Germania devenise deja principala destinaţie din Europa a solicitanţilor de azil, veniţi mai ales din Siria şi din Irak.

Unele centre de primire au fost copleşite de acest aflux masiv, care s-a accentuat în 2015 şi 2016 prin sosirea unui milion de solicitanţi de azil.

Această politică generoasă în domeniul migraţiei a guvernului condus de Angela Merkel, abandonată între timp, se află şi la originea unei intrări în forţă a formaţiunii Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) în Bundestag în 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.