DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Angajamentul UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050 a fost validat de Parlamentul European

parlamentul european

Plenul Parlamentului European a dat joi undă verde angajamentului Uniunii Europene de a atinge neutralitatea climatică până în anul 2050, adică să nu emită mai multe gaze cu efect de seră decât poate absorbi, şi să-şi reducă emisiile nete de CO2 cu cel puţin 55% în anul 2030 faţă de 1990, relatează agenţia EFE.

Legislaţia a primit 442 de voturi pentru, 203 împotrivă, şi 51 de abţineri.

În favoarea textului au votat în special membrii grupurilor popular (PPE), socialist (S&D) şi liberal (Renew Europe), în timp ce practic toţi eurodeputaţii Verzilor şi ai stângii l-au respins, considerându-l prea puţin ambiţios, scrie Agerpres.ro.

Prin votul de joi, Parlamentul European validează acordul statelor membre privind legislaţia împotriva schimbărilor climatice necesară aplicării Pactului Verde european. Textul nu stabileşte obiective precise de reducere a emisiilor pentru fiecare ţară în parte, ci doar o ţintă globală la nivel comunitar, concesie făcută pentru a obţine consimţământul statelor cu economii încă intensive în carbon, precum Polonia, Ungaria sau Slovacia.

În timp ce statele mai bogate vest-europene sunt în general favorabile unor politici de mediu mai dure, ele se lovesc de opoziţia ţărilor central şi est-europene, care atrag atenţia că economiile lor încă nu sunt suficient de competitive pentru a face faţă schimbărilor implicate de atingerea obiectivelor de mediu europene şi, prin urmare, au nevoie de finanţări pentru a putea susţine costurile generate de aceste transformări.

Consecinţa compromisului legislativ la care s-a ajuns astfel va fi o revizuire a circa 50 de norme legislative europene ce privesc diferite teme, precum comercializarea certificatelor pentru emisiile de CO2, impulsionarea folosirii vehiculelor electrice, fiscalitatea verde sau dezvoltarea tehnologiilor pe bază de hidrogen şi a noilor materiale mai sustenabile.

Comisia Europeană va prezenta pe 14 iulie un pachet substanţial de politici menite să asigure atingerea ţintei diminuării emisiilor de CO2 în deceniul care se încheie în 2030.

Potrivit Parlamentului European, această ţintă poate fi chiar depăşită, până la o reducere de 57% a emisiilor de CO2, dacă avem în vedere propunerea ce va fi formulată de Comisia Europeană asupra regulamentului privind emisiile de gaze cu efect de seră şi absorbţia acestora rezultată din folosirea solului, inclusiv în silvicultură, prin creşterea potenţialului natural de absorbţie a dioxidului de carbon, de exemplu în urma împăduririlor.

Textul, care introduce obligaţia stabilirii unui obiectiv intermediar pentru 2040, prevede şi crearea unui Consiliu european de consiliere ştiinţifică asupra schimbărilor climatice, alcătuit din 15 experţi, sarcina acestuia constând, printre altele, în verificarea coerenţei între obiectivele climatice şi politicile implementate pentru a le atinge.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.