Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angajații de la Berlinală cer încetarea imediată a conflictului din Gaza

World Festivals
berlinala

Un grup de lucrători de la Berlinale a publicat o scrisoare deschisă către conducerea festivalalului de film, cerând încetarea focului în Gaza şi solicitându-i acesteia să adopte o „poziţie instituţională mai puternică” faţă de ceea ce declaraţia numeşte „actualul asalt asupra vieţii palestiniene”, scrie Variety.

Scrisoarea, care a fost publicată luni seară pe Instagram cu un link către un formular Google pentru ca şi alţii să o semneze, a fost un răspuns la declaraţia Berlinalei din 19 ianuarie privind războiul dintre Israel şi Hamas. „Simpatia noastră se îndreaptă către toate victimele crizelor umanitare din Orientul Mijlociu şi din alte părţi”, au declarat directorii Mariëtte Rissenbeek şi Carlo Chatrian, adăugând că „luăm o poziţie fermă împotriva tuturor formelor de discriminare şi ne angajăm în favoarea înţelegerii interculturale”, potrivit news.ro.

„Suntem dureros de conştienţi de dinamica insuportabilă a inerţiei instituţionale în sectorul cultural din Germania şi recunoaştem limitele actuale impuse discursului. Dorim să impunem festivalului şi nouă înşine un standard mai înalt. O platformă internaţională precum Berlinale şi noi, în rolurile noastre de programatori, consultanţi, moderatori, facilitatori şi deţinători de spaţii, alături de alţi lucrători ai Berlinalei, putem şi ar trebui să ne exprimăm dezacordul faţă de actualul asalt asupra vieţii palestiniene. Ne alăturăm unei mişcări globale de solidaritate pentru a cere o încetare imediată a focului şi pentru a solicita eliberarea tuturor ostaticilor”, se arată în scrisoare.

Până în prezent, scrisoarea a fost semnată de 30 de lucrători de la Berlinale, de la membri ai comitetului de selecţie pentru diferitele secţiuni ale festivalului până la moderatori şi persoane de legătură cu invitaţii.

„Deşi recunoaştem încercările izolate şi minore de a crea un spaţiu pentru schimburi, ne aşteptăm ca programul festivalului din acest an să se angajeze mai activ şi mai discursiv cu urgenţa şi realitatea momentului prin organizarea unor spaţii de dialog din proprie iniţiativă şi concepţie în marile case pe care le numim cinematografe”, continuă declaraţia. „În schimb, nu asistăm la nicio iniţiativă care să invite profesioniştii şi/sau publicul într-un spaţiu de discuţie dedicat, structurat”.

 

Berlinale organizează un eveniment TinyHouse în timpul festivalului, în cadrul căruia vizitatorii pot „purta un dialog deschis despre războiul din Israel şi Gaza”, potrivit programului. „Mai degrabă decât o piaţă mare, un spaţiu mai intim este disponibil pentru oricine este interesat să aibă o discuţie mai personală”. Festivalul se desfăşoară în perioada 15-25 februarie, iar TinyHouse va fi deschisă în perioada 17-19 februarie.

„În timp ce lumea este martoră la o pierdere de neconceput de vieţi civile în Gaza - inclusiv cele ale jurnaliştilor, artiştilor şi lucrătorilor din domeniul cinematografiei -, precum şi la distrugerea unui patrimoniu cultural unic, avem nevoie de poziţii instituţionale mai puternice”, se arată în scrisoare. „Ne aşteptăm ca festivalul să adopte o poziţie care să fie în concordanţă cu cele luate ca răspuns la alte evenimente care au lovit comunitatea internaţională în ultimii ani”.

Berlinale s-a confruntat, de asemenea, cu reacţii negative înaintea celei de-a 74-a ediţii a festivalului pentru invitarea partidului german de extremă dreapta AfD la ceremonia de deschidere a festivalului din 15 februarie. După proteste de amploare, festivalul a anunţat în 8 februarie că a retras invitaţiile politicienilor.

„Discursul actual a arătat încă o dată foarte clar cât de mult fac parte din ADN-ul Berlinalei angajamentul faţă de o societate liberă şi tolerantă şi poziţia împotriva extremismului de dreapta”, a declarat atunci festivalul într-un comunicat, adăugând că „de zeci de ani, Berlinale s-a angajat în favoarea valorilor democratice şi împotriva tuturor formelor de extremism de dreapta”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.