Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angajaţii din spitale au fost contaminaţi de pacienţi purtători asimptomatici de COVID - 19, ATRAGE atenția Federaţia ''Solidaritatea Sanitară''

Sanador
medici sanador masca

Ministerul Sănătăţii trebuie să introducă purtarea de măşti chirurgicale şi a mănuşilor pentru toţi salariaţii din spitalele publice, ca precauţie minimă împotriva COVID - 19, susţine Federaţia "Solidaritatea Sanitară", într-un comunicat remis miercuri Agerpres.

Organizaţia sindicală apreciază că marea majoritate a cazurilor de salariaţi infectaţi în spitalele din România au în comun două elemente: contactul cu pacienţi despre care nu s-a ştiut că sunt infectaţi şi absenţa unui minim echipament de protecţie (cel puţin mască chirurgicală) pentru salariaţi.

În consecinţă, nivelul minim al echipamentelor individuale de protecţie împotriva COVID - 19 trebuie să-l constituie masca chirurgicală şi mănuşile, ele trebuind să fie asigurate tuturor salariaţilor, se menţionează în comunicat.

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" subliniază că "planul de măsuri prevăzut de Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 533/31.03.2020 prevede ca echipament minim de protecţie: echipamentul obişnuit de spital (adică nici o protecţie)".

Citește și: Date ÎNGRIJORĂTOARE: Jumătate dintre cei decedați de COVID-19 au fost confirmați post-mortem sau în ziua morții. Medic: 'Unde greșim?'

"Măsurile adoptate ratează rezolvarea problemei care a generat dezastrul din spitalele publice şi cele militare: pentru circa 70% dintre salariaţii din sănătate nefiind prevăzut nici un echipament individual de protecţie. Motivul îl constituie prezumţia eronată că aceşti salariaţi nu vor veni în contact cu pacienţi COVID 19", atrage atenţia FSS.

Organizaţia sindicală apreciază că Ordinul Ministrului Sănătăţii 533/2020 presupune că toţi pacienţii infectaţi COVID - 19 sunt cunoscuţi în baza testării sau pot fi suspicionaţi în baza simptomatologiei.

"Realitatea a demonstrat că personalul din spitalele publice din România a fost contaminat de pacienţi internaţi pentru alte patologii, dar care erau şi purtători COVID - 19 neidentificaţi, deoarece erau asimptomatici (sau simptomele specifice COVID - 19 erau camuflate de cele ale afecţiunii de bază).

Cu alte cuvinte, marea majoritate a salariaţilor din sănătate au fost infectaţi de pacienţi descoperiţi ulterior acordării îngrijirilor de sănătate ca fiind infectaţi, în condiţiile în care salariaţii în cauză nu au beneficiat de o minimă protecţie.

Aceste prevederi au împiedicat spitalele publice să utilizeze echipamentele individuale de protecţie în discuţie, atunci când le-au avut, ratând astfel evitarea infectării salariaţilor", susţin sindicaliştii.

Având în vedere că, până acum, Ministerul Sănătăţii "a refuzat adoptarea acestor măsuri necesare reducerii riscului salariaţilor", FSS solicită public tuturor unităţilor sanitare să convoace de urgenţă Comitetele de Sănătate şi Securitate în Muncă pentru a stabili propriile planuri de protecţie, în cadrul cărora să instituie această măsură ca precauţie universală în lupta cu COVID - 19, se menţionează în comunicat.

Actualele prevederi ale Ordinului ministrului Sănătăţii 533/2020 (care preiau prevederile unei adrese semnate de fostul ministru al Sănătăţii) continuă să menţină regulile care au generat o eroare sistemică, ea fiind principala cauză a dezastrelor din spitalele publice, apreciază Federaţia "Solidaritatea Sanitară".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.