Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angajații MAI au aplicat 25 de sancţiuni contravenţionale şi amenzi de peste 11.300 de lei în noaptea de Revelion

dailydriven.ro
politia rutiera

Echipajele MAI au aplicat 25 de sancţiuni contravenţionale şi amenzi de peste 11.300 de lei şi au întocmit 9 dosare penale, în cadrul evenimentelor organizate în Noaptea de Revelion, anunţă miercuri Ministerul de Interne. De asemenea, pe parcursul întregii minivacanţe, structurile de ordine publică au aplicat aproximativ 23.900 de sancţiuni contravenţionale şi au întocmit 4.430 dosare penale, dintre care 39 în legătură cu utilizarea sau comercializarea ilegală de articole pirotehnice, iar 1.103 autori de infracţiuni au fost prinşi în flagrant. 787 de persoane au fost depistate la volan depăşind viteza legală, 358 conducând după ce au consumat băuturi alcoolice, iar 63 după ce au consumat substanţe interzise, în minivacanţa de sărbători.

”Din punct de vedere al siguranţei publice, începutul de an a fost unul normal, fără evenimente grave. De altfel, pe parcursul întregii minivacanţe a fost menţinut climatul obişnuit de ordine publică. Începând de vineri, aproximativ 24.500 de angajaţi MAI, au fost de serviciu în fiecare zi pentru a preveni faptele ilegale, pentru a fluidiza circulaţia şi pentru a asigura intervenţia rapidă în situaţii de pericol pentru cetăţeni. Dispozitivele şi misiunile au fost adaptate, în mod constant, în funcţie de evoluţia situaţiei din teren”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Monica Dajbog.

Ea a precizat că, ”pe timpul minivacanţei, efectivele MAI au avut în atenţie zonele cu risc de producere a unor evenimente nedorite şi locurile aglomerate, cu precădere staţiunile turistice, spaţii în care s-au organizat evenimente publice, cluburi, baruri, dar şi punctele de trecere a frontierei, aeroporturile şi gările”. ”În intervalul 29 decembrie 2023 – 2 ianuarie 2024, angajaţii MAI au desfăşurat aproape 14.900 de intervenţii de ordine publică în sprijinul cetăţenilor şi 8.310 misiuni în situaţii urgenţă. Structurile MAI au salvat 85 de persoane din situaţii critice”, a precizat aceasta.

Monica Dăjbog a arătat că ”mobilizarea maximă a fost asigurată în Noaptea dintre Ani, mai ales cu ocazia evenimentelor publice la care au participat peste 660.000 de persoane”.

”Din punct de vedere al numărului de participanţi, cele mai importante au avut loc în Parcul Titan din municipiul Bucureşti cu 40.000 de persoane; în Piaţa Unirii din Oradea cu 30.000 de persoane şi în Piaţa Mihai Viteazul din Craiova cu 25.000 de persoane. Prezenţa activă a efectivelor MAI a contribuit la desfăşurarea în siguranţă a acestor evenimente. Pe timpul evenimentelor organizate în Noaptea de Revelion, echipajele MAI au aplicat 25 de sancţiuni contravenţionale şi amenzi de peste 11.300 de lei şi au întocmit 9 dosare penale”, a anunţat reprezentanta MInisterului de Interne.

De asemenea, ”pe parcursul întregii minivacanţe, structurile de ordine publică au aplicat aproximativ 23.900 de sancţiuni contravenţionale şi au întocmit 4.430 dosare penale, dintre care 39 în legătură cu utilizarea sau comercializarea ilegală de articole pirotehnice, iar 1.103 autori de infracţiuni au fost prinşi în flagrant”.

”Comparativ cu precedenta minivacanţă prilejuită de trecerea dintre ani, numărul infracţiunilor comise cu violenţă a fost mai mic cu 9,1 %”, a afirmat Monica Dăjbog. Ea a mai anunţat că aproximativ 1.400 poliţişti rutieri au fost prezenţi, în fiecare zi, pe drumurile aglomerate şi cu risc de producere a unor accidente grave, manifestând toleranţă zero faţă de cei care au încălcat regulile de circulaţie şi au pus în pericol propria siguranţă sau pe cea a celorlalţi participanţi la trafic. ”787 de persoane au fost depistate la volan depăşind viteza legală, 358 conducând după ce au consumat băuturi alcoolice, iar 63 după ce au consumat substanţe interzise. În total, echipajele rutiere au aplicat peste 8.400 de sancţiuni contravenţionale şi au constatat 479 de infracţiuni”, a arătat ea.

Pentru monitorizare şi semnalarea problemelor din trafic, elicopterele Inspectoratului General de Aviaţie au survolat cele mai aglomerate drumuri naţionale şi autostrăzi. ”Eforturile structurilor MAI pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră au contribuit la scăderea cu 42 % a numărului de accidente grave şi cu 35,2 procente a numărului de persoane decedate, faţă de precedenta minivacanţă prilejuită de trecerea dintre ani”, a subliniat purtătorul de cuvânt al MAI.

”Chiar dacă oficial minivacanţa s-a încheiat pentru majoritatea românilor, structurile MAI vor rămâne mobilizate pentru protecţia cetăţenilor şi în perioada următoare când vor fi organizate evenimente publice de amploare şi se vor înregistra creşteri ale valorilor de trafic în contextul unor sărbători importante: Boboteaza, Sfântul Ion, Crăciunul pe rit vechi. O prioritate a perioadei ce urmează este asigurarea fluenţei tranzitului de persoane şi vehicule prin punctele de trecere a frontierei, concomitent cu respectarea standardelor europene de control. Reamintim că pe site-ul Poliţiei de Frontieră cetăţenii se pot informa cu privire la timpul mediu de aşteptare din fiecare punct de trecere pentru a-şi putea configura traseul de deplasare în funcţie de punctul de control mai apropiat şi mai puţin solicitat”, a mai spus Dăjbog.

Ea a mai spus că pe timpul acestei minivacanţe, punctele de trecere a frontierei au fost tranzitate de aproape 900.000 de persoane şi peste 211.000 de mijloace de transport.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.