Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angel Tîlvăr: 'Dacă nu se adaptează rapid cerințelor cetățenilor, instituțiile UE tind să se îndepărteze de ei'

Camera Deputatilor
Angel Tilvar

Angel Tîlvăr, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor: “Dacă nu se adaptează rapid cerințelor cetățenilor, instituțiile UE tind să se îndepărteze de ei.

Anul acesta marcăm Ziua Europei chiar în perioada în care România deține Președinția Consiliului UE, precum și în contextul apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European, care în România vor avea loc în data de 26 mai.

Cred cu tărie că țara noastră trebuie să fie reprezentată în Parlamentul European de politicieni care au convins, care vor şi pot să reprezinte cu onoare şi demnitate interesele românilor şi care să se lupte cu toate forţele pentru ca aceștia să fie trataţi în mod egal, în raport cu orice stat european.

Înaintea unui nou ciclu parlamentar european, poate ar merita să reflectăm la câteva lucruri care par că introduc standarde duble, ceea ce nu este nici în sprit european și nici dorit de către cetățeni. Cum este posibil ca autoritățile UE să critice instituţiile unor ţări pentru practici pentru care nu ridică obiecţii în altă parte? Oare UE nu trebuie să schimbe ceva în acest sens, pentru a fi asigurată o imparțialitate a instituțiilor europene, dincolo de orice dubiu?

Dacă Uniunea nu va acționa rapid, alegătorii europeni vor fi profund dezamăgiți, de aceea, pentru a recăpăta încrederea cetățenilor săi, UE trebuie să-și găsească o cadență acceptată și acceptabilă, să adapteze viziunea fondatorilor Europei la provocările actuale, ca o uniune a națiunilor puternice, egale și libere, conform așteptărilor acestora, căci altfel, riscă să se îndepărteze de ei.

Citește și: Cazul Bodnariu vs. Norvegia: Senatorul Titus Corlăţean cere Guvernului să intervină la CEDO în favoarea familiei Bodnariu

Astăzi, europenii au nevoie de o uniune sigură, democratică, ambițioasă și inovatoare, care să reducă inegalitățile sociale și să combată ferm monopolurile și protecționismul.

Cu siguranță, cheia succesului Uniunii Europene este apropierea de cetățenii săi.

Cetățenii trebuie să simtă că direcția în care se îndreaptă Uniunea este cea dorită de ei. Pentru aceasta, trebuie să intensificăm eforturile comune, să asigurăm o mai bună comunicare cu privire la beneficiile UE în viața cetățenilor și să explorăm modalități de a spori implicarea activă a acestora în procesul democratic comunitar.

Totodată, un alt aspect care trebuie avut în vedere este creșterea rolului parlamentelor naționale în luarea deciziilor la nivelul UE, în condiții de egalitate și în spiritul cooperării și al unității loiale. Interesele tuturor statelor membre trebuie luate în considerare, în mod egal, neuitând de faptul că, în centrul Uniunii trebuie să se afle cultura consensului.

De aceea, cu precădere în acest an 2019, când România deține președinția Uniunii Europene, de Ziua Europei, trebuie să transmitem un mesaj convergent cu dezbaterile actuale în plan european, dar și corelat cu necesitatea de a evidenția nevoia ca cetăţenii europeni să participe la vot, exprimându-și opțiunile, încrezători că cei care-i vor reprezenta în Parlamentul Eurpean vor acționa pentru ca ei să resimtă concret, la nivelul vieţii de zi cu zi, beneficiile apartenenţei la Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat remis STIRIPESURSE.RO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.