Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angel TÎLVĂR, după discursul Ursulei von der Leyen privind Starea Uniunii: Românii merită venituri comparabile cu ale celorlalți europeni!

Angel Tilvar

Salut poziția președintelui Comisiei Europene și dorința de avansare a proiectului european, într-un an încărcat de provocări, prin adăugarea de noi competențe sănătății, educației, mediului, consolidării economice și sociale.

În discursul de miercuri al președintelui Comisiei Europene au fost prezente aspecte esențiale, care ar trebui să aibă un ecou puternic în România - de la consolidarea sănătății europene, la digitalizarea echilibrată, tranziția verde, salariul minim european, folosirea cu bună credință a fondurilor europene sau relația transatlantică.

Din păcate, lipsa de reacție a actualilor guvernanți denotă încă o dată dezinteres față de acest moment definitoriu pentru viitorul european și, evident, al României.

Un subiect important pentru țara noastră, pe care președintele Von der Leyen a insistat în discursul său, îl reprezintă stabilirea unui “Cadru comun privind salariul minim european”, idee susținută și promovată activ de stânga românească, prin campania lansată de PES activists România.

Încă de la începutul anului, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale afirma că „muncitorii trebuie plătiți pentru munca lor pentru a duce o viață decentă”. În luna iunie a fost lansată chiar o consultare europeană pe tema salariului minim echitabil în UE.

Consecințele crizei economice declanșate de pandemie - creșterea șomajului și incertitudinea locurilor de muncă - au adus în prim-plan necesitatea rezolvării problemelor privind politica salarială.

Este important ca Europa să apere interesele cetățenilor, nu doar pe cele ale corporațiilor multinaționale, iar România trebuie să susțină cu tărie protejarea salariaților europeni, venituri decente pentru cei care muncesc.

Introducerea unui salariu minim european raportat la nivelul de dezvoltare al economiei naționale reprezintă una dintre soluțiile pentru oportunități egale la nivelul Uniunii Europene, pentru reducerea decalajelor între cetățenii europeni.

În plus, investiţia în capitalul uman reprezintă cea mai bună modalitate de a creşte bunăstarea oamenilor şi de a îmbunătăţi calitatea forţei de muncă.

De altfel, conform datelor oficiale, ţara noastră a înregistrat în ultimul deceniu cea mai mare creştere a salariului minim la nivel național, în cei aproape trei ani de guvernare social-democrată salariul minim crescând cu peste 66%, în ciuda opoziției dreptei. Chiar și cu aceste eforturi, România tot se afla în iulie 2020 în topul primelor patru țări cu cele mai scăzute salarii minime din Europa, conform Eurostat. Îngrijorătoare este şi proporția celor care au salariul minim si anume 25% dintre angajaţii din România.

Domnilor guvernanți, cei care vă opuneți majorării pensiilor, a salariilor, a alocațiilor, nu credeți că românii merită măcar un standard minim de bunăstare?!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.