Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angel Tîlvăr, după încheierea primei zile de dezbateri COSAC de la Berlin: Președinția germană a Consiliului UE a fost echilibrată și adaptată contextului

Angel Tilvar

Ieri, 30 noiembrie și astăzi, 1 decembrie 2020, au loc, în sistem de videoconferință, lucrările celei de-a 64-a reuniuni plenare a COSAC - Conferința organelor parlamentare specializate în chestiunile Uniunii ale parlamentelor Uniunii Europene - organizate de Președinția germană a Consiliului UE.

Pe agenda primei zile a reuniunii s-au aflat relațiile transatlantice, lecțiile învățate din actuala pandemie în ceea ce privește cooperarea în UE în domeniul sănătății, precum și evaluarea, prezentată de Angela Merkel, a mandatului președinției Germaniei.

Cu acest prilej, președintele Angel Tîlvăr a evidențiat faptul că “o parte din temele pe care președinția României la Consiliul UE a pus accent, s-au regăsit și în abordarea președinției germane și mă refer la coeziune, la solidaritate și la rolul UE într-o lume plină de provocări”.

Totodată, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților a apreciat “eforturile făcute pe perioada mandatului Germaniei în ceea ce privește gestionarea crizei de sănătate, precum și cele legate de consolidarea sistemului medical european și reziliența acestuia”.

Domnul Angel Tîlvăr a mai subliniat că “progrese importante au fost realizate în ceea ce privește acordurile privind CFM, resursele proprii și instrumentul de recuperare numit NextGenerationEU, dar lipsa consensului cu privire la regimul general de condiționalitate pentru protecția bugetului Uniunii rămâne un element fragil. Având în vedere evoluția pandemiei și impactul acesteia asupra economiilor noastre, pachetul de redresare convenit de liderii UE în luna iulie a acestui an trebuie să devină operațional cât mai curând posibil”.

Totodată, deputatul a evidențiat că „în ciuda faptului că pandemia de COVID-19 a dominat agenda politică, atenția președinției germane nu s-a abătut de la probleme semnificative precum relațiile UE-Regatul Unit, politicile privind migrația și azilul sau procesul de extindere. În această privință, cred că avem nevoie de previzibilitate în relațiile cu Marea Britanie și nu cred că lucrul acesta se va întâmpla foarte lin.

În plus, România susține în continuare adoptarea cadrelor de negociere pentru Albania și Macedonia de Nord și așteptăm cu interes primele conferințe interguvernamentale”.

Referitor la coordonarea dintre statele membre UE, domnul Angel Tîlvăr a subliniat că „în acest nou context, este important să utilizăm la maximum lecțiile învățate, inclusiv prin asigurarea unui schimb util de bune practici și experiență în gestionarea pandemiei, care să ne ajute să proiectăm cele mai adecvate răspunsuri europene la posibile provocări similare”.

Elemente de context

Plenara Conferinței comisiilor pentru afaceri europene a parlamentelor din Uniunea Europeană reunește delegații ale comisiilor pentru afaceri europene din parlamentele naționale ale statelor membre și observatori din țările partenere din UE. În cadrul conferinței, parlamentarii au ocazia să discute aspecte ale agendei europeane și să facă schimb de bune practici parlamentare. Reuniunea plenară a COSAC este ultima reuniune a Dimensiunii parlamentare a Președinției germane a Consiliului UE. Este o practică obișnuită pentru delegațiile COSAC să prezinte contribuții și concluzii comune în atenția Parlamentului European, a Consiliului și a Comisiei Europene. Acestea urmează să prezinte pozițiile parlamentelor naționale în chestiuni legate de afacerile UE și să reflecteze asupra activităților COSAC pentru perioada deținerii președinției rotative.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.