Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angel Tîlvăr, întâlnire cu omologul sloven / Subiectele discutate

Angel Tilvar

Ministrul Apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut, marţi, o întâlnire bilaterală cu omologul său sloven, Marjan Šarec, în marja Forumului de Securitate de la Varşovia, activitate la care ambii miniştri participă în perioada 2-4 octombrie.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi seară, de Ministerul Apărării, agenda de discuţii a inclus identificarea unor oportunităţi concrete de aprofundare a cooperării militare, atât în context regional, cât şi în cadrul NATO sau UE.

”Apreciez  cooperarea în domeniul apărării pe care ţările noastre o au şi pe care îmi doresc să o consolidăm, atât prin intensificarea dialogului politico militar, cât şi prin aprofundarea cooperării practice, precum exerciţii militare în comun sau cooperare în domeniul industriei de apărare. Am mulţumit ministrului Šarec pentru decizia ţării sale de participare cu trupe la Grupul de Luptă pentru Apărare Colectivă NATO din România”, a precizat ministrul Angel Tîlvăr.

Potrivit oficialilor Ministerului Apărării, în contextul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina, cei doi miniştri au discutat despre continuarea sprijinului multidimensional pe care România şi Slovenia îl acordă Kievului.

”În acest cadru, ministrul Tîlvăr a evidenţiat necesitatea acordării unei atenţii speciale Republicii Moldova, un stat aflat în imediata vecinătate a conflictului”, se mai arată în comunicat.

Potrivit documentului citat, în context regional, ”România acordă o importanţă majoră deţinerii Preşedinţiei Procesului reuniunilor miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est (South-Eastern Europe Defence Ministerial/SEDM), evidenţiind obiectivele asumate şi promovarea unor noi proiecte, precum rezilienţa sau acceptarea unor noi membri, contând pe sprijinul sloven în cadrul procesului decizional”.

”Apreciem faptul că Reuniunea Miniştrilor Apărării din Europa de Sud-Est reprezintă un format de cooperare regional care promovează valorile euro-atlantice şi ne dorim foarte mult să revigorăm această iniţiativă”, a evidenţiat oficialul român.

Potrivit Ministerului Apărării, a fost subliniată importanţa particulară pe care România o acordă Balcanilor de Vest.

”În acest sens, România şi-a sporit considerabil contribuţia cu personal şi forţe în cadrul Operaţiei Althea, în Bosnia-Herţegovina, şi este pregătită să preia comanda acestei misiuni în anul 2025. Totodată, ţara noastră acordă o atenţie sporită actualelor evoluţii de securitate din Kosovo”, se mai arată în comunicatul de presă.

”Considerăm că este foarte important să ne menţinem sprijinul pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii în Balcanii de Vest. Vedem zilele acestea cât de volatilă este situaţia de securitate. România rămâne ferm angajată în regiune, iar dovada clară este prezenţa cu un număr semnificativ de militari români la misiunile şi operaţiile NATO şi UE ”, a mai afirmat ministrul Tîlvăr.

În contextul actualelor provocări de securitate, cei doi oficiali au reiterat nevoia continuării interacţiunii bilaterale la toate nivelurile, cu scopul de a consolida eforturile comune, prin aprofundarea colaborării în domeniul apărării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.