DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Angel Tîlvăr: „România, ca țară cu o importantă contribuție la misiunea EUFOR, va rămâne dedicată menținerii stabilității Balcanilor de Vest„

Ministerul Apărării Naționale
angel tilvar

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit miercuri, 1 februarie, în baza militară Camp Butmir (Sarajevo) cu militarii români participanți la operația EUFOR ALTHEA, cu comandantul misiunii Uniunii Europene din Bosnia și Herțegovina (BiH), generalul-maior Helmut Habermayer (Austria), și cu comandantul Comandamentului NATO din Sarajevo, generalul de brigadă Pamela McGaha (SUA).

Discuțiile cu oficialii EUFOR și NATO au vizat situația de securitate din Bosnia și Herțegovina și creșterea în complexitate a provocărilor în Balcanii de Vest, ca urmare a războiului dus de Federația Rusă în Ucraina. De asemenea, agenda convorbirilor a abordat și perspectiva prezenței, în continuare, a militarilor români la misiunea EUFOR ALTHEA.

Oficialii au apreciat angajamentul țărilor contributoare la operația UE de asigurare a unui mediu sigur și stabil în BiH.

„Situată în topul țărilor contributoare la operația EUFOR ALTHEA, România va rămâne pe deplin angajată în eforturile de menținere a unui climat sigur și stabil în Balcanii de Vest, o regiune de importanță strategică pentru noi. Suntem foarte mândri de modul exemplar în care militarii români își duc la îndeplinire sarcinile încredințate și vom rămâne și pe mai departe implicați în această misiune asumată de Uniunea Europeană”, a afirmat ministrul Angel Tîlvăr.

În cea de-a doua parte a vizitei, conducerea MApN s-a întâlnit cu detașamentul constituit din peste 200 de militari români din structura de forțe a EUFOR ALTHEA. Ministrul Angel Tîlvăr a remarcat performanțele în cea mai lungă participare românească într-un teatru multinațional de operații: „cu siguranță, stabilitatea din Bosnia și Herțegovina este și rezultatul contribuției ţării noastre, prin devotamentul militarilor săi de pe parcursul rotaţiilor succesive ale misiunii Uniunii Europene, începând cu 2004, precum și ale misiunilor NATO IFOR, respectiv NATO SFOR care le-au precedat, începând cu 1996, și în care Armata României a plătit tributul de sânge cu un militar căzut la datorie și trei militari răniți”.

În prezent, contingentul românesc participant la operația Uniunii Europene în BiH are ponderea cea mai mare din numărul total de militari români aflați în misiuni externe. În semn de apreciere a modului de îndeplinire a misiunilor încredințate, ministrul Angel Tîlvăr și generalul Daniel Petrescu au oferit unor militari plachete cu semnul heraldic al MApN, respectiv „Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării” și „Emblema de Merit în Slujba Păcii clasa a II-a”.

* * *

Operația EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene în Bosnia Herțegovina a fost lansată în decembrie 2004, în baza mandatului Consiliului de Securitate al ONU (Rezoluția UN nr. 1575/2004). Misiunea succedă operațiilor SFOR și IFOR, desfășurate sub comandă NATO. Din anul 2012, EUFOR ALTHEA se concentrează pe antrenarea și consolidarea capacității forțelor armate ale BiH. Obiectivele principale ale EUFOR ALTHEA sunt sprijinul strategiei unitare a Uniunii Europene pentru BiH, asigurarea unui mediu sigur și stabil, în special, prin sprijinul autorităților publice și instruirea combinată și colectivă a forțelor armate din această țară. În prezent, la operația EUFOR ALTHEA participă 1.100 de militari din 21 de state contributoare: Albania, Austria, Bulgaria, Chile, Republica Cehă, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia și Ungaria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.