Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angel Tîlvăr: România va continua să sprijine activ extinderea UE spre Balcanii de Vest

O delegație a Parlamentului Albaniei, condusă de doamna Senida Mesi, Vicepreședintele Comisiei pentru Integrare Europeană, efectuează zilele acestea o vizită în România, la invitația președintelui Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, Angel Tîlvăr.

Vizita face parte din eforturile României de intensificare a dialogului parlamentar, printr-o serie de consultări directe cu reprezentanții comisiilor specializate în afaceri europene ale parlamentelor ţărilor din Balcanii de Vest, aflate în procesul de extindere a UE.

Partea albaneză a mulțumit pentru sprijinul acordat de România în momente importante din istoria Albaniei, sprijin transpus concret şi în promovarea unei agende favorabile Balcanilor de Vest și politicii de extindere, de către Președinția română la Consiliul UE.

România s-a implicat activ în inițiativele de continuare a politicii de extindere, susținând la toate nivelurile consolidarea regională, crearea unor perspective europene de dezvoltare economică și politică în Balcani.

Sper că aceste întâlniri bilaterale vor ajuta în mod eficient avansării în procesul de aderare al statelor din Balcanii de Vest, precum şi pentru transferul de experienţă pe care România a dobândit-o în perioada pre şi post-aderare la UE”, a precizat președintele Angel Tîlvăr.

Discuțiile au relevat voința comună de dezvoltare a bunelor relații bilaterale existente, cu accent pe consolidarea cooperării regionale în domenii cu relevanță pentru dialogul UE – Albania.

Oaspeții albanezi au împărtășit opinia părții române privind necesitatea dezvoltării dialogului interactiv la nivelul comisiilor parlamentare pentru afaceri europene, care poate contribui substanțial la apropierea concretă a Albaniei de structurile europene.

Obiectivele României în relațiile cu statele din Balcanii de Vest reflectă viziunea unei Europe lărgite care nu-și poate asigura pe deplin stabilitatea și securitatea, decât prin integrarea definitivă a statelor acestei regiuni în UE și NATO.

Regretăm că zilele trecute, la Consiliul European, nu s-a putut lua o decizie pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și cu Albania, în ciuda sprijinului puternic al majorității statelor membre și a recomandării pozitive a Comisiei”, a afirmat domnul Angel Tîlvăr, încurajându-i totodată, pe oficialii albanezi, să rămână angajați „în continuarea dialogului politic constant pe tot parcursul acestui proces, împreună cu demersurile bilaterale cu toate statele membre ale UE și instituțiile UE - esențiale pentru apropierea Albaniei de acest obiectiv. Aderarea la UE este un proces bazat pe merite și, tocmai de aceea, Uniunea trebuie să recunoască eforturile și progresele realizate”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.