Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angel Tîlvăr: 'Trebuie să acordăm o atenţie mai mare promovării vinurilor românești'

Angel Tîlvăr, deputat PSD de Vrancea, e de părere că ”trebuie să acordăm o atenţie mai mare promovării vinurilor românești! Este necesară o strategie de export care să-şi propună să capitalizeze potențialul pe care-l are România în domeniul viti-vinicol.”

”Avem vinuri competitive, valoroase, cu rădăcini istorice, care pot sta la loc de cinste alături de multe vinuri de renume mondial. În urmă cu câteva decenii, România făcea senzație la export cu o serie de soiuri românești foarte apreciate.

Cu toate că țara noastră este unul dintre cei mai mari producători de vinuri din Europa, lipseşte din topul exportatorilor condus de Franţa, Italia şi Spania. Conform recentei statistici Eurostat, importul este aproape dublu față de exportul de vin din România.

Vinurile românești prezintă suficiente atuuri pe orice piață competitivă. Pentru a redresa această balanţă deficitară import-export și pentru sprijinirea exportului, sunt necesare eforturi convergente, de promovare a soiurilor autohtone și a regiunilor viticole, mai ales cu ajutorul unor politici eficiente.

Printr-o imagine de ţară viticolă, se poate crea o bună reputație a României în domeniu, potențial există.

Țara noastră are o tradiţie îndelungată în producerea vinului, atestată documentar de mii de ani. Acesta este un element foarte important, prin care se poate construi un brand viticol. Să luăm de exemplu,Georgia, care, cu o suprafață viticolă mai mică decât a României, a reușit prin brandul creat - „Georgia, leagănul viticulturii”, să-și crească producția în câțiva ani, cu aproape 60% și exporturile cu 54%, intrând în „top 30 cei mai mari exportatori de vin ai lumii”.

Într-un stat în care viticultura şi vinificaţia sunt ramuri de bază ale producției agricole, generatoare de profit, e cazul să acordăm o atenţie deosebită acestui sector. Turiștii străini sunt impresionați de savoarea vinului românesc. Însă, pentru a depăși pragul interesului local, trebuie demarat procesul de creare a unui brand naţional, care să ajute major la promovarea cu succes a vinurilor româneşti pe pieţe străine.

În industria viticolă din România, fondurile europene au fost absorbite 100%, fiind singurul sector cu un rezultat atât de spectaculos și care a condus la construirea unei industrii oneste și la creșterea competitivității vinurilor românești pe piețele internaționale.

Îmi doresc ca vinurile de soi din podgoriile românești să fie cunoscute și apreciate în întreaga lume.

Este nevoie de implicarea autorităților în crearea unei strategii de promovare externă, care să valorifice potențialul viticol fantastic al podgoriilor noastre. Statul trebuie să fie un bun partener al producătorilor, prin politici și instrumente care să ajute în obținerea notorietății meritate. Pentru că vinul este un bun cultural, care duce cu el, în orice colț de lume, imaginea țării unde a fost produs.”, precizează liderul PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.