Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel a anuţat la Varşovia dialogul trilateral Germania-Franţa-Polonia

merkel

Cancelarul german Angela Merkel şi-a manifestat luni seară susţinerea, alături de premierul polonez Mateusz Morawiecki, pentru 'Triunghiul de la Weimar', un format trilateral de dialog şi cooperare între Germania, Franţa şi Polonia, creat după terminarea Războiului Rece dar care în ultimii ani a părut că îşi pierde din importanţă. 'Susţinem ferm formatul Triunghiului de la Weimar şi ne vom implica în organizarea aici de reuniuni în acest format', a spus Angela Merkel, potrivit agenţiei PAP, la o conferinţă de presă comună cu premierul Morawiecki în timpul unei scurte vizite la Varşovia, Polonia fiind a doua ţară, după Franţa, pe care cancelarul german o vizitează după reînvestirea sa în funcţie, conform Agerpres.

'În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, avem interese convergente, pe de o parte în interiorul UE, dar şi în politica externă şi în eforturile la acest capitol', a adăugat Angela Merkel.

La rândul său, premierul Morawiecki a salutat că acordul de guvernare al noii coaliţii de la Berlin menţionează voinţa acesteia pentru o intensificare a cooperării în cadrul Triunghiului de la Weimar. 'Polonia este un susţinător puternic al folosirii acestei formule ca platformă pentru consultări autentice', a indicat şeful executivului de la Varşovia.

Potrivit AFP, subiectul spinos al situaţiei statului de drept şi al reformelor judiciare din Polonia, care a provocat tensiuni între Varşovia şi Comisia Europeană, a fost abordat la această întâlnire în termeni diplomatici. Angela Merkel a afirmat că s-ar 'bucura' dacă executivul comunitar va anunţa un succes în discuţiile sale pe acest subiect cu Varşovia, în timp ce premierul Morawiecki a spus că vede 'o luminiţă la capătul tunelului', deşi guvernul său a primit din partea Comisiei Europene termen până marţi să răspundă preocupărilor privind situaţia statului de drept.

Şefa guvernului german a tratat cu bunăvoinţă la Varşovia şi chestiunea cotelor obligatorii de refugiaţi, refuzate de Polonia şi care sunt un alt subiect de divergenţă cu Bruxelles-ul. 'Polonia primeşte şi ea refugiaţi. Probabil pe plan geografic sunt alţi refugiaţi, care vin din alte regiuni, dar Polonia îşi aduce contribuţia', a spus Merkel, făcând referire la refugiaţi veniţi din Ucraina şi preluând astfel argumentul Varşoviei.

Alte două subiecte dificile în relaţiile germano-poloneze nu au fost abordate la conferinţa de presă, respectiv proiectul gazoductului ruso-german Nord Stream şi reparaţiile de război cerute de Varşovia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.