Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel cere Comisiei Europene o directiva de tip Big Brother

merkel

Cancelarul german Angela Merkel a cerut joi Comisiei Europene să propună o directivă care să protejeze stocarea temporară a așa-numitelor 'metadate' ale telecomunicațiilor, ca măsură de combatere a terorismului, transmite agenția EFE.

În timpul unei intervenții extraordinare în fața Bundestagului (camera inferioară a parlamentului) după atentatele din Franța, cancelarul german a prezentat măsurile antiteroriste studiate de Berlin, printre care se numără și o asemenea directivă europeană.

Concret, inițiativa privește stocarea unor informații cum ar fi data, ora și durata convorbirilor, precum și numerele de telefon sau adresele IP ale calculatoarelor folosite, nu și conținutul discuțiilor.

Curtea Europeană de Justiție a dispus anul trecut anularea directivei europene privind stocarea datelor, motivând că aceasta constituie o ingerință gravă în viața privată a cetățenilor, deși există state care dispun de reglementări naționale e permit accesarea și stocarea unor asemenea informații. Nu este însă și cazul Germaniei, unde Curtea Constituțională a invalidat în anul 2010 legea ce reglementa arhivarea datelor, iar de atunci principalele partide nu au reușit să convină asupra unui nou act normativ.

Drept urmare, Angela Merkel a readus acum în discuție necesitatea unor astfel de norme, ea apreciind că deciziile acestor instanțe creează un cadru ce face posibilă elaborarea unor noi inițiative în acest sens.

De asemenea, șefa executivului german a promis că va aloca mai multe resurse materiale și umane instituțiilor însărcinate cu prevenirea acțiunilor teroriste și în acest context a cerut impulsionarea schimburilor de informații între serviciile secrete naționale, dar cu respectarea 'echilibrului între libertate și securitate'.

După ce a amintit de actul normativ avizat miercuri de guvernul de la Berlin, în virtutea căruia autoritățile germane vor avea dreptul să retragă și cărțile de identitate ale musulmanilor radicalizați, nu doar a pașapoartelor, astfel încât aceștia să nu mai poată pleca în Siria și Irak pentru a se alătura jihadiștilor, Angela Merkel a anunțat un nou proiect ce vizează tăierea surselor de finanțare ale rețelelor teroriste și inculparea celor care se deplasează în zonele de conflict pentru a deveni combatanți.

În intervenția sa în fața Bundestagului, Merkel a susținut intens apărarea libertății presei și a libertății de exprimare, dar a subliniat că terorismul a existat mereu și nu va dispărea niciodată.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.