Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel, despre viitorul Protocolului privind Irlanda de Nord: Este o veste bună că s-a extins, ar trebui să fie posibilă o soluţionare pragmatică

Mediafax
Angela Merkel

Şefa guvernului german Angela Merkel s-a arătat vineri încrezătoare că extinderea cu trei luni a perioadei de graţie pentru transporturile anumitor produse din carne dinspre Marea Britanie către Irlanda de Nord va oferi timp suficient pentru găsirea unei soluţii durabile, informează Reuters.

''Este o veste bună că s-a extins cu trei luni şi în acel interval ar trebui să fie posibilă soluţionarea pragmatică a acestei probleme. Sunt optimist că acest lucru va fi posibil'', a declarat cancelarul german într-o conferinţă de presă comună cu premierul britanic Boris Johnson.

Fără a răspunde direct unei întrebări referitoare la posibilitatea modificării protocolului nord-irlandez, Merkel a spus că sunt necesare soluţii pragmatice. ''Personal cred că în cadrul acestui protocol privind Irlanda de Nord ... putem găsi soluţii pragmatice'', a afirmat ea.

De partea sa, Boris Johnson a menţionat că dezacordul cu Uniunea Europeană asupra protocolului nord-irlandez poate fi depăşit cu bunăvoinţă şi răbdare, scrie Agerpres.ro.

''Un lucru despre care discutăm este protocolul, unde rămân o mulţime de chestiuni de rezolvat'', a mărturisit premierul britanic.

Protocolul privind Irlanda de Nord, inclus în Acordul Brexit, reglementează schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord şi a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare, din 1998, şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în interiorul pieţei unice a UE.

Relaţiile dintre Londra şi Uniunea Europeană au fost afectate grav de decizia britanică de a părăsi piaţa unică europeană, măsură oficială de la 31 ianuarie 2020, dar devenită efectivă doar de la începutul acestui an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.