Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel, discuție telefonică cu Barack Obama

merkel

Preşedintele american Barack Obama a sunat-o pe Angela Merkel, cancelarul german, cu care a discutat la telefon despre recenta intensificare a violenţelor în estul Ucraiei şi despe criza imigranţilor, anunţă Casa Albă, potrivit postului Radio Free Europe-Radio Liberty (RFE-RL) în pagina electronică, citat de Mediafax.

Obama şi Merkel au discutat după ce militari ucrainei şi separatişti proruşi s-au întâlnit la Minsk şi au căzut de acord să încerce din nou să pună capăt confruntărilor armate, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE).

Şeful statului american a felicitat-o de asemenea pe Merkel pentru leadershipul în criza din Europa, în special pentru decizia recentă de a uşura povara în state de la frontiera UE prin primirea de refugiaţi sirieni.

Europa se confruntă cea mai gravă a imigranţilor - în urma unui aflux de refugiaţi şi imigranţi din faţa unor conflicte şi sărăciei din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia - de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial încoace.

De asemenea, Obama a anunţat că Ucraina a înregistrat progrese în implementarea obligaţiilor pe care şi le-a asumat prin înţelegerile de la Minsk şi a reiterat faptul că este necesar ca şi Rusia să facă acelaşi lucru, a anunţat Casa Albă miercuri seara târziu într-un comunicat.

Violenţele recente au avut loc în urma intensificării atacurilor forţelor ruse şi separatiste proruse dincolo de linia de contact instituită prin înţelegerile de la Minsk, subliniază Casa Albă în comunicat.

Un reprezentant al OSCE în "Grupul de contact", Martin Sajdik, a anunţat anterior, miercuri, că părţile implicate în conflict au convenit să implementeze un armistiţiu începând de marţi - prima zi de şcoală în Ucraina. Acordul a fost obţinut într-o reuniune a Grupului - din care fac parte reprezentanţi ai Moscovei, separatiştilor proruşi din Donbas (est) şi Kievului - la Minsk, capitala Belarusului.

OSCE şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o intensificare recentă a violenţelor în regiunea Donbas, unde confruntările armate au continuat şi s-au soldat cu victime aproape zilnic, după intrarea în vigoare a unui armistiţiu, în februarie.

Armistiţiul este un element-cheie în cadrul planului de pace de la Minsk, negociat în urmă cu peste şase luni, a declarat Sajdik, subliniind că acesta prevede, între altele, retragerea armamentului greu şi denunţând o nerespectare a angajamentelor în acest sens.

Denis Puşilin, un lider rebel prorus, a declarat, după negocieri, că a observat progrese în redactarea unui document care să reglementeze retragerea armamentului greu de calibru sub 100 de milimetri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.