Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel l-a atacat, în mesajul de Anul Nou, pe Donald Trump: 'Este lecţia a două războaie mondiale din secolul trecut'

Angela Merkel Donald Trump Merkel Trump Merkel

Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat că este în interesul Germaniei să-şi asume o mai mare responsabilitate la nivel global într-un moment în care multilateralismul este obiectul unor atacuri constante, relatează AFP.

În alocuţiunea sa tradiţională de Anul Nou, Merkel a menţionat faptul că vechile certitudini din jurul cooperării internaţionale sunt puse la încercare şi că este de datoria Germaniei să "se menţină, să argumenteze şi să lupte pentru propriile convingeri'', scrie agerpres.ro.

Citește și: Lovitură pentru Iohannis! Teoria năucitoare a lui Ioan Mircea Pașcu

Niciuna dintre provocările globale, cum ar fi schimbările climatice, mişcările migratorii sau lupta împotriva terorismului, nu va putea fi rezolvată de o singură ţară, a avertizat cancelarul german.

"Pentru binele nostru, dorim să răspundem la toate aceste provocări şi putem face aceasta cu atât mai bine luând în considerare interesele altora", a spus cancelarul german în discursul său care va fi difuzat în întregime la ora locală 18.00.

Citește și: Dăncilă: ‘Nu putem lăsa preşedintele să îşi încalce atribuţiile’

"Este lecţia a două războaie mondiale din secolul trecut", a subliniat Angela Merkel, avertizând totuşi că "certitudinile cooperării internaţionale sunt puse la încercare".

"În interesul nostru, trebuie să ne asumăm mai multă responsabilitate", a continuat Angela Merkel.

Citește și: Bomba lui Iohannis. Președintele a luat o decizie făra precedent

Potrivit cancelarului, Germania, care va deţine în 2019 şi 2020 unul dintre locurile de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, va promova "soluţiile globale".

Merkel s-a angajat, de asemenea, să crească ajutoarele umanitare şi de dezvoltare precum şi bugetul pentru apărare.

Citește și: Șefia României la UE, măr al discordiei între politicienii europeni

Deşi nu l-a citat în mod special pe preşedintele american în acest discurs, afirmaţiile sale se disting din nou de criticile lui Donald Trump împotriva multilateralismului.

Cu ocazia Adunării Generale a ONU în septembrie, preşedintele american a respins "ideologia globalizării", preferând "doctrina patriotismului".

Citește și: MAE, reacție dură în scandalul secolului

Câteva zile mai târziu, cancelarul german a reacţionat, avertizând împotriva tentaţiei de a "distruge" multilateralismul, şi în special ONU.

"Dar a distruge ceva fără să fi dezvoltat ceva nou este extrem de periculos şi poate distruge ordinea actuală care garantează pacea mai repede decât credem noi", a avertizat Angela Merkel în cadrul unui miting electoral pentru alegerile legislative regionale din Bavaria.

Citește și: Un numerolog a făcut anunțul! Cum va fi anul 2019 pentru politicieni .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.