Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel: Menţinerea NATO este de o importanţă supremă pentru interesele Germaniei

angela merkel

Menţinerea NATO este de o importanţă supremă pentru Germania, a subliniat miercuri cancelarul german Angela Merkel, cu mai puţin de o săptămână înaintea Summitului de la Londra al organizaţiei nord-atlantice, transmit Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

Şefa executivului german a răspuns astfel la comentariul făcut în urmă cu trei săptămâni de preşedintele francez Emmanuel Macron conform căruia asistăm la ''moartea cerebrală a NATO''. 

''Menţinerea NATO astăzi este în interesul nostru mai mult decât a fost în timpul Războiului Rece - sau este cel puţin la fel de importantă ca în perioada Războiului Rece. Pentru că, aşa cum ministrul de externe a spus ieri, în prezent Europa nu se poate apăra de una singură'', a spus Merkel în faţa parlamentarilor germani.

Citește și: Un tânăr pompier australian este acuzat că a provocat şapte incendii de vegetaţie

Pe de altă parte, cancelarul german a promis că ţara sa îşi va atinge obiectivul de alocare a cel puţin 2% din PIB pentru apărare ''la începutul deceniului 2030''. 

Într-un interviu publicat la 7 noiembrie de săptămânalul britanic The Economist, cu mai puţin de o lună înaintea Summitului NATO de la Londra, Emmanuel Macron a susţinut că "suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO", explicându-şi opinia prin dezangajarea SUA şi comportamentul Turciei, stat membru al Alianţei Nord-Atlantice. 

Şeful statului francez a pus sub semnul întrebării viitorul articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic, care prevede o solidaritate militară între membrii Alianţei dacă vreunul dintre ei este atacat. "Ce va însemna articolul 5 mâine? Dacă regimul lui Bashar al-Assad decide să răspundă Turciei, asta înseamnă că noi ne vom implica? Este o întrebare reală", a afirmat Macron.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.