Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel, mustrată de Curtea Constituţională a Germaniei după controversa privind alegerea premierului Turingiei în 2020

The telegraph
Angela Merkel

Fostul cancelar german Angela Merkel a încălcat principiul egalităţii de şanse al formaţiunilor politice prin criticile exprimate în februarie 2020 faţă de alegerea şefului unui executiv regional cu ajutorul voturilor formaţiunii de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), a decis miercuri Curtea Constituţională a Germaniei, potrivit agenţiei DPA.

Parlamentul regional al landului Turingia l-a ales atunci premier pe liberalul Thomas Kemmerich, acesta primind voturile propriului său partid FDP, ale Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Merkel şi, în mod surprinzător, ale AfD.

Faptul că CDU şi-a unit forţele cu AfD a produs un ''cutremur politic'' în Germania, după cum a scris la acel moment presa germană, întrucât formaţiunea anti-migranţi AfD este exclusă de partidele ''mainstream'' de la orice alianţă sau colaborare atât în guvernul federal cât şi în cele regionale. Mai mult, partidele tradiţionale de dreapta sau de stânga germane au acceptat diverse alianţe între ele tocmai pentru a izola extrema dreaptă.

În declaraţia sancţionată acum de Curtea Constituţională germană Merkel calificase drept ''impardonabil'' faptul că un şef de executiv regional este ales cu voturile extremei drepte şi a cerut anularea scrutinului regional din Turingia şi convocarea alegerilor anticipate în acest land, potrivit Agerpres.ro.

Ea a vorbit atunci despre ''o zi proastă pentru democraţie'' şi a insistat că ''profunda convingere'' atât a ei cât şi a partidului CDU - formaţiune a cărei conducere fusese preluată de Annegret Kramp-Karrenbauer, succesoarea lui Merkel - este că ''nu trebuie obţinute majorităţi cu sprijinul AfD''.

Trei zile mai târziu, Kemmerich a demisionat, iar premier al landului Turingia devenit fostul şef de guvern regional Bodo Ramelow, membru al stângii radicale Die Linke şi susţinut de Partidul Social-Democrat (SPD) şi de Verzi. În alegerile din parlamentul regional Kemmerich îl depăşise cu numai un vot pe Ramelow, dar acesta din urmă era convins că va fi din nou premier mizând tocmai pe ideea că liberalii şi conservatorii nu vor accepta nicidecum o înţelegere cu extrema dreaptă.

Odată ce Ramelow a fost reinstalat în funcţie, AfD a înaintat o plângere penală împotriva lui Merkel, acuzând-o că l-a constrâns pe Kemmerich să demisioneze, acţiune de unde a rezultat decizia emisă acum de Curtea Constituţională.

Judecătorii acestei instanţe au notat că, deşi politicienii pot exprima individual critici faţă de alte partide, cei aflaţi în poziţii guvernamentale trebuie să respecte principiul neutralităţii.

După anunţul Curţii, AfD a salutat ''o zi bună pentru democraţie'', liderul partidului, Tino Chrupallah, afirmând că, deşi a trecut mult timp de la acel scandal, partidul său ''va continua să lupte pentru drepturile de bază şi pentru respectarea Constituţiei''.

Decizia Curţii Constituţionale nu are însă nicio implicaţie asupra Angelei Merkel. ''Fostul cancelar, doctor Angela Merkel, respectă, evident, deciziile Curţii Constituţionale'', a reacţionat purtătorul ei de cuvânt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.