Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angelina Jolie şi ministrul de Externe al Germaniei cer măsuri suplimentare împotriva violențelor sexuale

okmagazine.ro
Angelina Jolie

Actriţa americană Angelina Jolie şi ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas, au cerut marţi comunităţii internaţionale să adopte măsuri suplimentare pentru pedepsirea acelora care folosesc violul ca armă de război şi pentru sprijinirea persoanelor care supravieţuiesc unor violenţele sexuale comise în zone afectate de războaie, informează DPA, potrivit Agerpres.

Într-un editorial pe care îl semnează în cotidianul The Washington Post, Angelina Jolie şi Heiko Maas propun o rezoluţie ONU care să militeze pentru adoptarea unor sancţiuni bine ţintite care să fie îndreptate împotriva autorilor de violenţe sexuale şi care să evidenţieze "abordarea centrată pe supravieţuitori". Potrivit unor surse diplomatice, tonul adoptat în noua propunere legislativă a fost însă mult temperat, iar aceasta riscă să nu întrunească suficient de multe voturi pentru a fi adoptată. 

Un diplomat din Consiliul de Securitate al ONU a declarat pentru DPA că, pe măsură ce negocierile continuau, un fost mecanism de monitorizare a fost eliminat şi că Statele Unite au ameninţat că se vor opune textului de lege din cauza limbajului folosit în privinţa sexualităţii feminine şi a sănătăţii reproductive. 

Rezoluţia, care ar trebui să fie adoptată marţi în timpul ceremoniei prin care Germania va prelua preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU, reprezintă "un pas înainte de care avem mare nevoie pentru a pune capăt impunităţii pentru comiterea de violenţe sexuale în zone de conflict", au scris Angelina Jolie şi Heiko Maas în acel editorial comun.

Citește și: Mai mulţi fani ai cântăreţei Britney Spears au protestat la Los Angeles - VIDEO

"Ea ar transmite, de asemenea, un mesaj puternic tuturor acelora care încearcă să retragă anumite drepturi ale omului: Nu considerăm progresul ca pe un lucru care vine de la sine. Şi vom lupta pentru a-l păstra viu", au adăugat semnatarii textului. 

Statele Unite au formulat obiecţiuni în trecut în privinţa limbajului folosit în ceea ce priveşte chestiunea sănătăţii sexuale feminine în textele adoptate de ONU, considerând că astfel de texte reprezentau o susţinere tacită a avortului. 

Pramila Patten, trimis special al ONU în privinţa violenţelor sexuale comise în zone de război, a declarat pentru cotidianul britanic The Guardian că propunerea de rezoluţie a rămas "slabă" după eliminarea acelui mecanism. 

Într-un comentariu făcut săptămâna trecută la sediul ONU, Pramila Patten a spus, de asemenea, că abordarea tematicii sănătăţii sexuale şi reproductive a victimelor unor violenţe sexuale are o importanţă "critică". 

Ea afirmă că rezoluţia reprezintă "un moment al adevărului" pentru Consiliul de Securitate al ONU şi speră că viitorul text se va concentra pe sănătatea reproductivă sexuală şi pe "servicii holistice multisectoriale".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.